x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lansare amanata - Airbus pierde 5 miliarde de euro

Lansare amanata - Airbus pierde 5 miliarde de euro

de Ana Ilie    |    20 Iun 2006   •   00:00
Lansare amanata - Airbus pierde 5 miliarde de euro

Aparatul-vedeta al companiei Airbus, uriasul A380, dezbina Europa, scrie cotidianul britanic The Times. Daca Berlinul se plange ca francezii tind spre favoritisme si interventia statului, Parisul acuza germanii ca tin musai sa obtina intotdeauna consensul.

PROBLEME. Scandalul a fost declansat de anuntul facut saptamana trecuta de Airbus ca livrarea avioanelor A380s, comandate de companiile aeriene, va intarzia cu sase luni. Airbus a negat vehement zvonurile care circulau pe piata de ceva vreme. In 24 de ore, cotatia titlurilor grupului EADS, care detine 80% din Airbus, a scazut cu 26%, pierzand din valoare peste 5 miliarde de euro.

ACUZATII. Noel Forgeard, codirectorul general al Airbus, este acuzat ca a vandut actiuni Airbus in valoare de 2,5 miliarde de euro in martie. Actionarii EADS au negat acuzatiile ca au vandut actiunile in urma unor informatii din interior. Forgeard a acuzat fabricile germane partenere care ar fi responsabile de intarzierile la livrarea avioanelor, iar directorul german al Airbus, Gustav Humbert, ar fi vinovat ca nu a informat investitorii din timp despre esec. Ziarul Der Spiegel titreaza ca aceasta criza a redeschis ostilitatile franco-germane. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: economic air