x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Laptele "neconform" poate fi procesat până în 2013

Laptele "neconform" poate fi procesat până în 2013

de Elena Stan    |    06 Noi 2011   •   21:00

Romania a obtinut prelungirea perioadei de tranzitie cu doi ani, pana la finele lui 2013, pentru procesarea laptelui neconform cu cerintele comunitare.

"In cursul acestei luni, in data de 14-15 noiembrie se va vota acordul pentru aceasta derogare. De altfel, noi am primit un acord de principiu din partea Comisiei Europene in urma informarilor trimise de ANSVSA, am lamurit deja toate aspectele, iar statele membre nu au ridicat obiectii. Dupa vot, Romania primeste derogarea de a procesa inca doi ani si lapte neconform, iar produsele obtinute din acest lapte se vor pune doar pe piata nationala", a declarat Radu Roatis, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), potrivit Agerpres. Roatis a precizat ca decizia CE va fi retroactiva chiar daca ea nu va fi publicata in monitorul oficial al CE pana la 1 ianua­rie 2012.

CE a sustinut solicitarea Romaniei pentru ca a fost luata doar pentru laptele materie prima, nu si pentru unitatile de procesare. Potrivit sursei citate, aceasta dero­ga­­re ofera in primul rand procesatorilor posibilitatea de a colecta lapte de vaca de la gospodariile taranesti cu 1-3 vaci, dar si de a oferi produse lactate pe o piata interna sufocata de produse din import. Laptele crud de vaca trebuie sa indeplineasca standardul de calitate din UE, respectiv numarul total de germeni sa fie mai mic sau egal cu 100.000/mililitru, iar numarul de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/mililitru.

×
Subiecte în articol: economia