x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leasingul nu se va acciza retroactiv

Leasingul nu se va acciza retroactiv

10 Dec 2004   •   00:00

ECONOMIC
LEGE - Finantele vor suspenda actul normativ privind masinile Intrate in vigoare pe 18 noiembrie 2004, normele de accizare a autoturismelor cumparate in leasing vor fi suspendate pana in februarie 2005, dupa ce au iscat un razboi intre societatile de leasing si Autoritatea Nationala a Vamilor.
FLORINA ZAINESCU

Click pentru a mari imaginea
DECIZIE. Maria Manolescu a impacat societatile de leasing cu Vama
Guvernul va suspenda, pana in luna februarie, aplicarea prevederilor privind accizarea autoturismelor achizitionate in leasing, printr-o hotarare care va fi aprobata saptamana viitoare, a anuntat ieri Maria Manolescu, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice.

STOP! "Hotararea de Guvern privind modificarea normelor de aplicare a Codului Fiscal va stabili ca prevederile privind modalitatea de calcul a accizelor pentru autoturismele in leasing cuprinse in HG 1.840/2004 vor fi aplicate doar din momentul imbunatatirii cadrului legal care reglementeaza operatiunile de leasing", a declarat Maria Manolescu. Ordonanta 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing urmeaza sa fie modificata si completata astfel incat sa includa prevederi clare privind regimul fiscal al operatiunilor de leasing, precum si armonizarea termenilor de specialitate cu cei existenti in Codul Fiscal si Codul Vamal. In prezent, proiectul de modificare a Ordonantei se afla in proces de elaborare, data prevazuta pentru intrarea sa in vigoare fiind 1 februarie 2005.

PREVEDERI. Maria Manolescu a subliniat ca Ordonanta va stabili expres ca noua modalitate de calcul a accizelor pentru autoturismele achizitionate in leasing se va aplica numai pentru contractele perfectate dupa data intrarii sale in vigoare. HG 1.840/2004 prevede ca accizele pentru autoturismele cumparate in leasing se vor aplica la valoarea de intrare, la care se adauga, dupa caz, cuantumul taxelor vamale si alte taxe speciale. Anterior intrarii in vigoare a HG 1.840, baza de aplicare a cotei de acciza era valoarea reziduala in urma leasingului, de regula 20% din valoarea autoturismului.

SCANDAL
Reprezentantii societatilor de leasing s-au declarat nemultumiti de faptul ca unitatile vamale au interpretat prevederea astfel incat sa fie accizate dupa noua procedura si autoturismele achizitionate in leasing prin contracte incheiate inainte de 18 noiembrie. Gabriel Biris, avocat la firma Salans, considera ca hotararea de Guvern nu este legala, pentru ca excede textul legii. "Din punct de vedere al tehnicii legislative, o hotarare de Guvern nu poate modifica legea", a precizat Biris. El a adaugat ca, in cazul in care actul normativ ar fi legal, autoritatile vamale ar avea obligatia sa intocmeasca acte constatatoare pentru corectia unor contracte de leasing incheiate anterior datei de 18 noiembrie. "In conditiile in care perioada de prescriptie este de cinci ani, ar trebui recalculate accizele aferente tuturor contractelor de leasing incheiate in ultimii cinci ani", a adaugat Biris.
×
Subiecte în articol: economic leasing