x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legea Turismului va da puteri depline MDRT. Cei care construiesc pe plajă fără autorizaţie nu mai riscă pedeapsa cu închisoarea

Legea Turismului va da puteri depline MDRT. Cei care construiesc pe plajă fără autorizaţie nu mai riscă pedeapsa cu închisoarea

de Elena Stan    |    21 Mar 2012   •   16:56
Legea Turismului va da puteri depline MDRT. Cei care construiesc pe plajă fără autorizaţie nu mai riscă pedeapsa cu închisoarea

Dupa mai bine de trei ani de dezbateri si modificari, Legea Turismului este tot in stadiul de proiect, desi proiectul a fost postat in dezbatere publica din 2009.

'Legea este absolut importanta pentru acest domeniu deoarece readuce intr-un singur cadru tot ceea ce tine de turism. MDRT a transmis proietcul de lege catre Parlament in septembrie 2011, stiu ca a fost discutat in comisie, apoi in Plen. Dupa discutia din Plen s-a decis retransmiterea legii catre Comisie. Probabil ca legea nu a fost apropbata din cauza neindeplinirii cvorumului din cauza grevei parlamnetare', ne-a declarat Cristian Petrescu, ministrul Dezvoltarii Regionale sI Turismului.

MDRT va avea puteri depline
Specialistii in domeniu sunt de parere ca aceasta lege, care ar fi trebuit sa descentralizeze activitatea de promovare a turismului, va da puteri depline Ministerului Turismului. Daca pana acum pentru constructia sau modernizarea realizata la o unitate de primire turistica era nevoie de aprobare de la autoritatea publica locala, pe viitor, aceste aprobari vor fi emise de Minister, potrivit noului proiect de lege.

Reprezenatii asociatiilor din turism sI ai patronatelor care au participat la dezbaterea legii au solicitat celor de la Ministerul Turismului sa aprobe infiintarea unei institutii care sa se ocupe de promovarea turismului, cu bani de la bugetul de stat. 'Am fost consultati cu privire la continutul legii turismului. De unele cerinte ale noastre s-a tinut cont, de altele nu. Am solicitat infiintarea Organizatiei Nationale de Promovare a Turismului, organism care sa poata primi bani de la bugetul de stat, si care sa se ocupe cu coordonarea activitatilor de promovare a turismului din tara. Ministerul nu trebuie sa hotarasca singur cum va fi promovat turismul romanesc, trebuie sa tina cont de noi, care suntem principalii actori din acest domeniu. Nu stiu functionarii din birourile de la Bucuresti ce trebuie promovat din fiecare zona turistica de la noi din tara', ne-a explicat Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Proiectul nou al legii turismului
In Parlament legea a suferit deja cateva modificari esentiale. A fost eliminat din noul proiect al legii turismului articolul potrivit caruia 'executarea pe plaja, fara autorizatie de construire, a unor dotari sau constructii neadmise de lege constituia infractiune sI era pedepsit cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda de la 50.000- 100.000 de lei'. De asemenea, a fost eliminat articolul potrivit caruia persoanele fizice neautorizate care cazeaza turisti vor fi amendate cu sume cuprinse intre 10.000- 12.000 de lei.

Domeniile prioritare in turism se aproba in sedinta de Guvern, nu de catre MDRT, precum sI proiectele de dezvoltare turistica in statiuni sI in zone turistice, precum sI alte programe sI strategii nationale in domeniu, se arata in proiectul de lege modificat, transmis spre aprobare de catre MDRT la Parlament in luna noiembrie 2011.

De asemenea, PUG-ul sI PUZ-ul vor fi obligatoriu supuse spre avizare ministerului turismului inainte de aprobarea acestora prin hotararea Consiliilor Judetene/Locale.

Autoritatea publica locala are obligatia sa sprijine material sI financiar activitatea de salvamont, proportional cu intensitatea activitatii. De asemenea, este interzisa ingradirea accesului liber pe plaja sI libera circulatie a persoanelor pe plaja, precum sI desfasurarea de activitati de comert ambulant pe plaja.

A fost eliminat articolul care prevederea 'cota de impozit pentru cladirile cu destinatie turistica, in care nu se desfasoara activitate specifica in domeniul turismului in cursul unui an calendaristic, care era de 5% din valoarea de inventar a cladirii'. Sumele respective constituiau venit la bugetul local.

Pentru a obtine o licenta de turism, personalul de conducere trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere ca nu a activat, in calitate de conducator, actionar sau asociat, in cadrul unei agentii de turism aflate in faliment, ca nu au provocat pagube turistilor, prin frauda sau inselaciune.

×
Subiecte în articol: MDRT legea turismului