x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul greu va avea efect inflationist

Leul greu va avea efect inflationist

09 Feb 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
PERICOL - Banii noi au si dezavantaje Introducerea leului greu incepand din luna iulie se va suprapune peste cresterea preturilor la utilitati. Oamenii de afaceri avertizeaza ca aceasta ar putea duce la cresterea inflatiei, din cauza tentatiei de rotunjire a preturilor.
FLORINA ZAINESCU

PERICOL. Florin Pogonaru, presedintele AOAR, avertizeaza asupra impactului inflationist din cauza tentatiei de rotunjire a preturilor
Momentul introducerii leului greu se apropie. Si o data cu aceasta cresc si temerile romanilor legate de aceasta noua emisiune monetara. "Avem semnale ca exista deja o ingrijorare a populatiei care se intreaba cat va trebui sa plateasca pentru leul greu", a avertizat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) in cadrul seminarul "Leul greu - implicatii economice si in informatica de gestiune" organizat de Ciel Romania.

"Ar trebui sa se inceapa deja o actiune de propaganda, propaganda in sensul bun, pentru introducerea leului greu, cum au facut tarile din Uniunea Europeana care au inceput cu sase luni mai devreme campania de popularizare a trecerii la euro", a atras atentia Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

SCUMPIRI. "Trebuie sa ne concentram asupra efectului psihologic al introducerii leului greu", a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). "S-ar putea sa apara un impact inflationist datorita tendintei de rotunjire a preturilor. Cred ca prin aceasta publicitate se incearca si dezamorsarea acestui impact. Pe de alta parte, uitandu-ne la negocierile cu FMI... Pana acum se gandise foarte bine sa nu se suprapuna doua evenimente de impact inflationist - scumpiri si emiterea leului greu. Vad ca totusi exista un risc ca pentru 1 iulie sa avem cel de-al doilea val de scumpiri de 8%. S-ar putea ca asta sa duca la o oarecare crestere a efectului inflationist", a atras atentia Pogonaru.

De asemenea, trebuie urmarit impactul leului greu asupra pietei de capital. "Preturile la actiunile jos cotate se pot rotunji si pot provoca cresteri de 10%-15%. Dar n-as fi foarte ingrijorat de acest efect pentru ca, uitandu-ma din nou la ce s-a negociat cu FMI, introducerea acestor cresteri de impozite are, in primul rand, un rol de a tempera efectele speculative", a spus Florin Pogonaru.

INFLATIE. Pentru succesul leului greu, dezinflatia trebuie sa continue, este de parere Bogdan Baltazar, consultant financiar. "Leul greu nu este un remediu universal, nu este elixirul magic al sefului de trib. Daca restructurarea, nucleul dur al economiei, nu se continua, daca arieratele nu sunt atacate cu curaj, daca reforma fiscala nu da economiei impulsul asteptat si se reflecta numai in cresterea consumului, nu si in cea a ofertei (...), daca investitorii straini se sperie sau macar stagneaza valul de investitii care vin in Romania, iar deficitul de cont curent lasat descoperit de investitorii straini in reflux va presa puternic asupra leului, leul nou va iesi foarte ciufulit, si dintr-un simbol de sanatate robusta va deveni un fel de martor masurabil, din pacate, al unei nereusite. S-ar putea ajunge la situatia in care la 1 iulie 2005 vom avea un euro egal 3,5 RON, sa zicem, si la sfarsitul lui decembrie 2005, 1 euro egal 4,5 RON, ceea ce ar fi un dezastru", a explicat Baltazar.

COSTURI
Introducerea leului greu nu este numai problema BNR si a bancilor comerciale, ci si a hypermarket-urilor, a magazinelor care trebuie sa aiba noi case de marcat, cu spatii si pentru leii noi si cei vechi, tot lantul trebuie sa fie pregatit, este de parere Baltazar. Primele bancomate alimentate cu lei noi vor fi cele din marile orase. In orasele mai mici sau in comune ele vor ramane pe lei vechi cel putin inca 6 luni de atunci incolo. Numai o adaptare de bancomat - softurile necesare - costa cam 1,5-2 milioane de euro, pentru bancile mari, care au o retea extinsa de bancomate.

×
Subiecte în articol: economic leului