Leul e mai fluctuant ca niciodata. Intrarile de capital incurajate de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana intaresc moneda nationala, dar deprecierea generala de pe pietele emergente este deocamdata, mai puternica.
Dupa mai bine de o luna si jumatate de la caderea leului, determinata de cea a lirei turcesti, moneda romaneasca nu si-a revenit pe deplin. Un euro tot mai pastreaza un avantaj de 1.000 de lei. "Marile fonduri de investitii isi reduc plasamentele de risc mai ridicat orientandu-se catre piata din Statele Unite ale Americii unde in ultimul timp a fost imprimata o politica de crestere a ratelor dobanzilor", explica Bogdan Podoleanu, presedinte al Wise Invest, motivul plecarii investitorilor de portofoliu. "Astfel am observat iesiri de fonduri atat din piata de capital cat si din piata valutara care si-au facut simtita prezenta si la noi, generand o scadere a indicelui bursier BET de aproximativ 23% si o depreciere a monedei nationale de 6,4%, fata de maximele inregistrate in acest an", adauga Podoleanu. Totusi el crede ca fata de celelalte piete emergente Romania a prezentat corectii minore ca urmare a faptului ca volumul de fonduri externe speculative existente in tara noastra este mai redus. In Turcia unde exista volume de plasamente speculative de mari dimensiuni moneda nationala s-a depreciat cu 30%, o cadere similara inregistrand si valoarea indicilor bursieri. "Nu se poate spune ca sentimentul negativ al investitorilor aferent economiilor si monedelor emergente a disparut, insa se poate spune ca a fost atenuat usor, cel putin pentru moment", este de parere analistul financiar Florian Libocor. El considera ca leul va intra din nou pe un trend de apreciere cel putin datorita faptului ca Romania va fi in situatia de receptor net de capital, cel putin in acest an.
RECOMANDARE DE VANZARE
|
"Avand in vedere faptul ca la nivel global aceasta corectie a fost semnificativa si se apropie de final, recomandam investitorilor romani sa execute cumparari selective pe piata bursiera si de asemenea agentilor economici cu venituri in valuta sa isi vanda disponibilitatile la nivelul de 3,6-3,58 RON, nivel care in opinia noastra este mult superior cursului mediu valutar pe anul 2006", apreciaza Podoleanu.
|
Citește pe Antena3.ro