x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul rage aberant

Leul rage aberant

de Adrian N. Ionescu    |    12 Sep 2005   •   00:00
Leul rage aberant

Forta monedei nationale nu este alimentata de progresele economiei.

Contractele valutare la termen mizeaza pe un leu tot mai puternic fata de euro si dolar, dar forta monedei nationale nu este alimentata cu progresele economiei pe masura cotatiilor bancare.

Intarirea leului in termeni nominali este nerealista "intrucat substanta leului si castigurile de productivitate din economie nu mai sustin o astfel de tendinta", potrivit guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu, citat de Mediafax. Isarescu spune ca anticipatia privind o apreciere nominala a leului in perioada urmatoare este o "aberatie de proportii si chiar periculoasa pentru echilibrul financiar al tarii si stabilitatea preturilor".

Declaratia survine dupa ce la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS), pe piata contractelor futures (la termen) operatorii au cotat euro pentru Craciun la 3,4601 lei, iar pentru sfarsitul lunii la 3,4650 lei noi. In timp ce pe piata bancara s-au mai inregistrat cotatii peste 3,5 lei, contractele la termen au avut o tendinta descendenta mai decisa.

RISCURI. "In piata futures se observa o tendinta de crestere a leului fata de euro. Moneda unica ar putea scadea din nou in urmatoarele saptamani, pana la un nivel de 3,4 lei", considera Victor Pop, de la societatea de brokeraj (SSIF) Vanguard. Aceasta evolutie ar putea continua si in ultimul trimestru, iar la sfarsitul anului am putea vedea euro sub pragul sus-amintit. Pop spune ca tendinta de crestere a leului a stimulat chiar si deschiderea de pozitii hedging (acoperirea riscului valutar). Volumul operatiunilor de hedging ramane relativ nesemnificativ fata de cel al exporturilor romanesti, in ciuda cresterii "pozitiilor deschise" (contracte in curs de la termen executare) pana la 47.000.

FARA "FUNDAMENTE". De la inceputul anului, leul a castigat 11,3% in raport cu euro si 3,19% fata de moneda americana. Comparativ cu septembrie 2004, aprecierea nominala a leului se ridica la 14% fata de euro si 10,6% in raport cu dolarul. Guvernatorul BNR explica aprecierea in termeni nominali a leului din anul acesta prin faptul ca in perioada 2000-2004 a fost mai mica decat ar fi fost intemeiata de "fundamentele" macroeconomice. Pe de alta parte, anul acesta s-au liberalizat miscarile de capital din Romania.

PIETELE. "Si pietele pot sa greseasca in sentimentul lor", gloseaza Mugur Isarescu, in tentativa de a convinge operatorii ca pozitiile exagerat de favorabile leului nu sunt intemeiate. Guvernatorul BNR a avertizat de mai multe ori ca speculatorii pe leu vor pierde. "Vedem ca limitarea ponderii creditului in lei este rezultatul unei abordari unilaterale a pietei valutare, in sensul aprecierii monedei nationale. BNR nu valideaza o asemenea abordare", precizeaza seful Bancii Nationale.
×
Subiecte în articol: economic leului