Leul bate record negativ dupa record, spre disperarea romanilor care se uita neputinciosi cum trebuie sa dea mai multi bani pentru a plati ratele la banci, chiriile sau facturile la telefoane. Numai in aceasta saptamana cursul leu/euro a trecut de trei ori peste maximele anului. Joi, Banca Nationala a afisat o rata de 4,3218 lei/euro, nivel considerat critic de analistii economici.
'Daca cursul trece doua-trei zile peste 4,32 lei/euro devine foarte probabil ca deprecierea sa continue, pentru ca inseamna ca speculatorii au decis sa parieze pe deprecierea leului', a declarat Claudiu Cazacu, analist la X-Trade Brokers. El sustine ca odata atins acest nivel – deja a fost depasit miercuri si joi – vom asista la deprecieri mai mari in saptamana urmatoare, pana la 4,35-4,36 lei/euro. Dupa acest interval, totul va depinde de ceea ce se va intampla in Grecia. 'Daca se ajunge la o intelegere acceptabila pentru pietele financiare care sa evite falimentul statului elen, atunci vom asista la o revenire a leului catre 4,3 lei/euro si ulterior spre 4,25 lei/euro', a mai spus reprezentantul X-Trade Brokers. Insa, daca situatia de acolo va scapa de sub control, cursul se va duce catre 4,4-4,5 lei/euro.
'O crestere a cursului nu ne surprinde deoarece tendinta leului este una de depreciere fata de euro si nu excludem ca perechea sa se tranzactioneze la niveluri mai ridicate, precum 4,4 sau 4,5 unitati, daca tensiunea din zona euro se intensifica. Totusi, ne asteptam ca BNR sa limiteze miscarile semnificative ale leului', se arata intr-un raport al ING Bank.
Leul depinde de situatia din Grecia
Moneda nationala a intrat pe o panta mai abrupta de depreciere incepand cu 31 august, de cand problemele din Grecia s-au acutizat si ideea falimentului statului elen este tot mai vehiculata. De atunci, leul s-a facut tot mai mic in fata euro si a pierdut aproape un ban, cursul a crescut de la 4,2228 lei/euro la 4,3218 lei/euro. O scadere mai putin accentuata a avut loc in intervalul 12 aprlie – 31 august, cand cursul a cresut de la 4,152 lei/euro la 4,2228 lei/euro. Oameni au inceput sa se intrebe de ce leul se depreciaza asa de puternic fata de euro, cand moneda europeana este din ce in ce mai slaba. 'Noi suntem perceputi ca un satelit al Europei, daca Europa are probleme, noi avem probleme si mai mari. De ce? Pentru ca 70% din exporturile noastre sunt in UE, pentru ca bancile mari de la noi au probleme in Europa si pentru ca suntem vazuti ca o tara care nu are suficiente resurse interne', a declarat reprezentantul X-Trade Brokers.
BNR e prudenta
BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an si nivelul rezervelor minime obligatorii. Cum trebuie citita decizia bancii centrale? 'E prudenta! E o decizie buna la care noi ne asteptam, in contextul foarte agitat si a incertitudinii care persista in Europa', a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Banca centrala s-a ferit sa reduca dobanda pentru ca ar fi facut neatractiva orice investitie in lei, dar si sa lase mai multi lei pe piata, prin reducerea rezervelor minime obligatorii la lei.