x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul slab loveşte piaţa imobiliară

Leul slab loveşte piaţa imobiliară

de Daniela Ivan    |    24 Noi 2007   •   00:00
Leul slab loveşte piaţa imobiliară
Sursa foto: DRAGOS ROBATZCHI/

Volumul tranzacţiilor imobiliare a atins nivelul de 2 miliarde de euro in 2007, fără insă a lua in calcul vănzările dintre persoanele fizice. Deprecierea leului şi creşterea inflaţiei ar putea să incetinească această afacere. In plus, numărul de mall-uri şi hypermarketuri se apropie de saturaţie.


Volumul tranzacţiilor imobiliare a atins nivelul de 2 miliarde de euro in 2007, fără insă a lua in calcul vănzările dintre persoanele fizice. Deprecierea leului şi creşterea inflaţiei ar putea să incetinească această afacere. In plus, numărul de mall-uri şi hypermarketuri se apropie de saturaţie.

Valoarea activelor din Romănia ar putea scădea dacă mai cresc dobănzile la credite şi romănii nu se mai pot imprumuta atăt de mult sau dacă va creşte fiscalitatea, caz in care statul atrage mai mulţi bani. Bancherii apreciază că dacă puterea de cumpărare va scădea, preţurile apartamentelor noi va stagna şi atractivitatea se va muta tot pe locuinţele din blocurile vechi, mai ieftine. De fapt, in ciuda avalanşei de proiecte imobiliare anunţate in Bucureşti nu au fost cumpărate mai mult de 1.500 de locuinţe noi pe parcursul anului 2007, după estimările agenţilor imobiliari. Problema este că toate proiectele rezidenţiale aflate in diferite stadii de construcţie sunt in intărziere din cauza crizei de constructori care l-a răndul său a generat o creştere a salariilor in domeniu cu 25% numai in ultimul an. "Riscul este la investitori, adică la cei care au cumpărat pentru a revinde şi sunt nevoiţi să mai aştepte două-trei luni", a apreciat Sergiu Oprescu, preşedintele executiv Alpha Bank Romănia.


El a mai spus că afacerile imobiliare sunt alimentate de creşterea galopantă a veniturilor in ţara noastră care permit credite imobiliare de valori din ce in ce mai mari. "Veniturile nete au crescut cu 25% in patru ani. Dacă in urmă cu doi-trei ani valoarea unui imprumut abia atingea 30.000 de euro, acum trece cu uşurinţă de 120.000 de euro", a spus Oprescu, la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, ARB şi Alpha Bank.


COMPLEXE COMERCIALE. Dezvoltatorii de mall-uri şi de hypermarketuri vor incepe să aibă probleme in momentul in care vor incerca să acceseze finanţarea bancară. "Ne uităm foarte atent la locaţie dacă mai sunt alte centre in zonă, la chiriaşi", a declarat Oprescu. El a mai precizat că in Romănia avem foarte puţine oraşe care permit existenţa unui mall şi că din acest motiv piaţa centrelor comerciale va ajunge la saturaţie in anul 2009.


Cursul a sărit de 3,6 lei

BNR a anunţat ieri un curs de referinţă de 3,6221 lei/ euro, reprezentănd cel mai inalt nivel din ultimele 19 luni şi o creştere de 16,4% faţă de minimul acestui an. Un nivel mai ridicat decăt cel de vineri a fost publicat la 25 ianuarie 2006, cănd rata a fost de 3,6242 lei/ euro. Minimul acestui an, de 3,1112 lei/ euro, a fost atins la 2 iulie. La jumătatea zilei de ieri, cursul de schimb a coborăt pe piaţa interbancară către nivelul de 3,6 lei/ euro, după ce ajunsese la 3,69 lei/ euro, evoluţia fiind pusă de unii dealeri pe seama unei intervenţii in piaţă a Băncii Centrale, in timp ce alţii consideră că este vorba despre o corecţie normală.

×
Subiecte în articol: economic