x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul, tare şi in 2008

Leul, tare şi in 2008

de Dan Constantin    |    18 Oct 2007   •   00:00
Leul, tare şi in 2008
Sursa foto: Rompres foto/

Romănia recuperează rapid decalajele inregistrate faţă de celelalte state central şi est-europene, iar investiţiile străine şi banii trimişi de romănii care lucrează in străinătate vor permite in continuare creşterea economiei şi aprecierea monedei naţionale.

Romănia recuperează rapid decalajele inregistrate faţă de celelalte state central şi est-europene, iar investiţiile străine şi banii trimişi de romănii care lucrează in străinătate vor permite in continuare creşterea economiei şi aprecierea monedei naţionale.

Romănia a reuşit să reducă semnificativ diferenţele faţă de regiune, iar intărzierile comparativ cu Polonia, cu o economie similară, s-au redus de la 6 la 3 ani in privinţa convergenţei nominale şi de la 8 la 5 ani pentru convergenţa reală, a declarat Radu Crăciun, economist-şef ABN AMRO Romănia. "Romănia a evoluat foarte rapid in ultimii ani faţă de regiune, iar intărzierile faţă de Polonia s-au restrăns atăt la investiţii străine pe locuitor, căt şi la exporturi şi produs intern brut. Cred că in următoarele 12 luni va avea insă loc o corecţie, după aceşti paşi rapizi in procesul de recuperare", a spus Crăciun.

In opinia analistului ABN AMRO, orice corecţie ar fi de preferat intr-un timp căt mai scurt, pentru a asigura timp unei reveniri fără şocuri. El a atras atenţia că in acest an deficitul de cont curent va fi acoperit de investiţiile străine directe in proporţie de numai 40%, iar in 2008 acest raport va fi şi mai jos, pe fondul adăncirii dezechilibrului extern. "Investiţiile străine vor rămăne la un nivel inalt, undeva la 6 miliarde de euro pe an. Romănia este o ţară mare, iar mărimea contează pentru investitori", a arătat Crăciun.

apreciere. Perspectiva celorlalţi panelişti a fost uşor mai optimistă, una dintre raţiuni fiind o anticipare a temperării deficitului de cont curent in următorul interval. Economistul-şef al BRD, Florian Libocor, anticipează o continuare a aprecierii monedei naţionale, atăt pănă la sfărşitul anului, căt şi in 2008. El acceptă insă că in perioada următoare un semnal mai puternic ar trebui să apară din partea politicii fiscale, in ciuda faptului că urmează doi ani electorali. In acelaşi timp, Libocor vede utilă şi o majorare a dobănzii de politică monetară, ca răspuns la puseele inflaţioniste din ultimele două luni, măsură aşteptată de toţi economiştii romăni.

INFLAŢIE. In privinţa derapajului din curba dezinflaţionistă din 2007, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, a punctat că ţările din primul val de aderare, precum Polonia, Cehia şi Ungaria, nu au reuşit in 2004 (anul integrării) să continue procesul de reducere a inflaţiei. "In 2008 am putea vedea o imbunătăţire, mai ales dacă avem un an agricol bun", a adăugat Anghel. Acesta crede intr-o revenire a monedei naţionale, mizănd atăt pe intoarcerea sentimentului investitorilor de portofoliu, un nivel inalt al investiţiilor străine directe, dar şi remiteri de şase miliarde de euro ale romănilor care lucrează in străinătate, la nivelul anului 2008.

DEFICITE. Deficitul de cont curent se apropie de un vărf, iar in următorii ani se va restrănge in jurul nivelului de 11% din PIB, afirmă economistul-şef al Unicredit Ţiriac, Rozalia Pal. Comisia Naţională de Prognoză a revizuit in mod constant in ultima perioadă estimările privind deficitul de cont curent al Romăniei. Potrivit variantei preliminare a prognozei de toamnă pe termen mediu, deficitul de cont curent va fi in acest an de 13,4% din PIB şi de 13,3% din PIB anul următor. Economiştii principalelor bănci din Romănia au participat ieri la Dubrovnik, la o conferinţă organizată de BCR in cadrul seminarului Euromoney dedicat Europei de Sud-Est. Dezbaterea a fost moderată de Corneliu Cojocaru, directorul direcţiei de comunicare a BCR.

Dezinflaţie

"Nici ţările din primul val de aderare, precum Polonia, Cehia şi Ungaria, nu au reuşit in 2004 să continue procesul de reducere a inflaţiei. In 2008 am putea vedea o imbunătăţire a procesului de dezinflaţie, mai ales dacă avem un an agricol bun"

Lucian Anghel, Economistul-şef al BCR

Dan Constantin,Dubrovnik

dan.constantin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic