x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie LOBBY/Industria IT cere facilităţi fiscale

LOBBY/Industria IT cere facilităţi fiscale

de Alexandru Radescu    |    10 Dec 2008   •   00:00
LOBBY/Industria IT cere facilităţi fiscale

Pentru a rezista vremurilor de criză, industria IT din România cere guvernanţilor menţinerea facilităţilor fiscale acordate programatorilor.

Avantajele fiscale au contribuit foarte mult la creşterea industriei IT din România. Acestea sunt o pârghie care va ajuta industria să treacă de criză fără pierderi sau cu pierderi mai mici”, a declarat ieri Florian Ivan, membru în conducerea ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii). Mai mult, patronatul cere chiar extinderea acestor facilităţi. “Avantajele fiscale trebuie extinse şi la alte companii, nu doar la cele care produc aplicaţii informatice. Există posibilitatea şi la firmele care fac servicii inginereşti. Avem în ţară companii care fac proiectare aeronautică pentru producători externi”, a subliniat un alt membru ANIS, Vlad Ţepelea, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit preşedintelui ANIS, Liviu Drăgan, 2009 va fi un an “complicat”, industria IT putând totuşi spera la o creştere, dar mult mai mică decât în anii anteriori. “Nu va mai exista o creştere ca până acum, de 25% în ultimii ani, ci va fi o rată mai mică, poate 5%. S-ar putea să facem faţă unui paradox. În sectorul financiar-bancar al industriei auto, unde sunt înregistrate scăderi, companiile ar putea investi în soluţii informatice pentru a nu le fi afectată profitabilitatea”, a arătat Drăgan, director general TotalSoft.

PRIMELE EFECTE
Potrivit vicepreşedintelui ANIS, Radu Georgescu, efectele crizei sunt deja vizibile şi în piaţa locală.
“Sunt plăţi care nu se fac la timp, se renegociază termenul de plată, probabil că în şase luni toţi vom avea datorii la toţi şi bani de încasat de la toţi. Un alt efect al crizei este amânarea unor proiecte mari, în valoare de sute de mii de euro. Am primit deja oferte de vânzare de companii la preţ de un euro, ca efect al crizei”, a afirmat Georgescu, preşedinte Gecad.

PIAŢA MUNCII
Un alt subiect abordat a fost acela al forţei de muncă, una cu “pretenţii salariale mari încă de la terminarea facultăţii”, dar mai ales foarte “mobilă” pe termen scurt. Conform preşedintelui ANIS, presiunea creşterilor salariale va scădea, urmând să apară o mai mare disponibilitate a candidaţilor pentru negocierea salariilor. Patronatul este convins că altfel se vor negocia salariile de acum înainte, balanţa angajator-angajat urmând a se echilibra.

×
Subiecte în articol: economic