Yury Borisov, milionarul rus despre care „Jurnalul Naţional” dezvăluia că a mituit oficiali ai armatei americane şi un preşedinte de ţară pentru a-şi dezvolta afacerile, a mai dat o lovitură în România. MAI i-a atribuit în iulie un contract de 1,85 milioane de euro pentru piese de schimb la elicopterele sale, la doar o lună după ce îi oferea lui Borisov un acord similar, de două milioane de euro. Rusul este un veritabil „lord of war”, capabil să cumpere şefi de stat dacă interesele sale i-o cer.
Inspectoratul General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a atribuit pe 22.07.2016 un „acord cadru de prestare servicii de reparare şi întreţinere a motoarelor, ansamblurilor mecanice şi piese de schimb ale elicopterelor Mi 17”. Valoarea totală a contractului, valabil 48 de luni, este de 1.855.800 de euro, fără TVA, în condiţiile în care valoarea estimată iniţial de autorităţi era de 1.699.200 de euro. Câştigătoarea Aviabaltika Aviation Ltd din Lituania a fost singura participantă la licitaţie. Compania va avea în derularea acordului cu MAI trei subcontractanţi: GP Garz din Azerbaidjan, AO Spark din Rusia şi PAO Motor Sich din Ucraina. Cu doar o lună de zile înainte, pe 21.06.2016, Aviabaltika semna un acord identic cu Inspectoratul General de Aviaţie, în valoare de 2.004.019,88 euro.
Firma lituaniană deţine monopolul serviciilor de reparare a elicopterelor ruseşti Mi- 8 şi Mi- 17 din România. În perioada 2007- 2016, a primit contracte de 23 de milioane de euro de la statul român.
Aviabaltika este prezentă în România încă din anii ’90. Armata, SRI şi Ministerul Economiei şi-au reparat elicopterele tot la această firmă.
Percheziţii la Yury Borisov
Fost pilot în armata URSS şi combatant pe frontul din Afganistan, rusul Yury Borisov este cunoscut şi cu numele de Iurii sau Jurijus Borisovas, identitate pe care o foloseşte în Lituania, ţara sa de domiciliu. Beneficiar al unui paşaport diplomatic emis prin decret special al preşedintelui Vladimir Putin, milionarul este extrem de controversat în ţara baltică, unde şi-a cumpărat, la propriu, un preşedinte, pe Rolandas Paksas, care avea să şi fie demis pentru acest lucru, în 2004. Influenţa lui Borisov în Lituania a rămas una majoră, milionarul rus fiind prezentat de presa din această ţară ca un exemplu al tentativelor Moscovei de a controla micul stat baltic. Publicaţia delfi.lt citează, chiar zilelele trecute, surse din serviciile de informaţii lituaniene potrivit cărora Yury Borisov este agent rus infiltrat ca om de afaceri în anturajul celor mai înalţi oameni în stat. Nici fostul preşedinte Paksas nu-l iartă pe mituitorul său şi spune despre Borisov, tot în presa lituaniană, că „este o mizerie şi agent american”. Dimensiunea de lord of war hollywoodian este conferită şi de luxul uluitor pe care Borisov îl afişează în Lituania. Milionarul deţine o proprietate fortificată de 150 de hectare, în regiunea Trakai, o adevărată cetate păzită de oameni înarmaţi, după cum o prezintă localnicii. Domeniul cuprinde păduri şi lacuri de munte, pe care se află yahturi, iar în faţa casei stau tot timpul elicoptere. În iunie, autorităţile lituaniene au efectuat percheziţii pe proprietatea lui Borisov, despre care se spune că este un adevărat stat în stat.
În aprilie 2015, FBI anunţa că fostul colonel US Army Norbert Vergez a pledat vinovat în procesul de corupţie care i s-a intentat după ce a fost mituit de Yury Borisov pentru ca firmele sale, Aviabaltika şi Sparc, să primească mai multe contracte cu armata americană. Un raport al Pentagonului arăta că firmele rusului a depăşit şi cu 20 de luni termenii contractuali şi a livrat piese de schimb defecte pentru elicopterele din dotarea US Army, recomandând rezilierea tuturor contractelor încheiate cu Borisov.
În 2006, publicaţia peruană La Republica dezvăluia faptul că Yury Borisov a intervenit printr-un fost comandant al FAP (Forţele Aeriene Peruane), Jorge Fernando Corulla, pentru ca statul sud-american să repare 13 elicoptere Mi- 17 ale Armatei, Marinei şi Poliţiei prin firmele rusului, pe baza unui contract de 18,2 milioane de dolari. Anterior, acelaşi Yury Borisov ar fi intermediat achiziţia de către statul peruan a trei avioane MIG 29 SE, contra sumei de 129 milioane de dolari. Presa peruană a vremii arată că Borisov era reprezentantul oficial al Rosoboronexport, companie rusească de stat specializată în comerţul cu armament.
Într-un raport Amnesty International din 2004, Yury Borisov era acuzat că a livrat elicoptere militare Mi-8 în Sudan, aflat pe lista statelor teroriste