Decizia Greciei de a realiza un referendum in privinta noului pachet de 130 de miliarde de euro pentru salvarea tarii, care cuprindea o reducere a datoriilor cu 50% contra unor masuri draconice, a aruncat in aer fundamentul fragil pe care sta lumea, cocarjata sub presiunea datoriilor europene.
Europenii au trecut la convocarea unei reununiuni de urgenta organizate la Cannes de liderii zonei euro, presedintele Nicolas Sarkozy sI cancelarul german Angela Merkel. La intalnire au fost anuntati sI presedintele Comisiei Europene, Jose Barosso, sI Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar International (FMI).
|n loc sa poata pregati in liniste reuniunea de joi si vineri a liderilor din G20 la Cannes, Sarkozy s-a trezit miercuri dimineata cu titluri apocaliptice in presa franceza precum: “Prabusire!', “Haos', “Euro in pericol' sau “Tunete din Grecia', scrie Financial Times (FT).
Oficialii francezi au fost foarte clari ca premierului grec George Papandreou i se va spune ca Grecia trebuie sa-si respecte angajamentele, asumate prin intelegerea de saptamana trecuta, indiferent de rezultatul referendumului.
Sarkozy, furios din cauza referendumului, vrea ca Grecia sa aprobe, in guvern si Parlament, cat mai curand posibil acordul de saptamana trecuta, pentru a trece la implmentarea masurilor convenite. Ieri, guvernul elen a aprobat in unanimitate efectuarea refendumului, iar acesta ar putea fi realizat in decembrie, cu o luna mai devreme decat se estimase. Sarkozy se intalneste sI cu premierul chinez Hu Jintao, pentru a discuta in privinta crizei.
O situatia cat mai tensionata in Grecia va duce la probleme tot mai mari din partea bancilor care au expunere pe datoria acestei tari iar problemele de lichiditate din sectorul financiar s-ar putea transforma in probleme de solvabilitate. Bill Gross, managerul celui mai mare fond de obligatiuni din lume, PIMCO, a spus ca deja nu mai este o problema daca Grecia va intra in faliment, ci cand.
Deja criza europeana a datoriilor a facut prima victima proeminenta: compania de brokeraj MF Global, care a cerut falimentul luni, 31 octombie, raportand active de 41 de miliarde de dolari sI datorii de 39,7 miliarde de dolari. Desi acest faliment nu are magnitudinea Lehman Brothers, semnalul trimis este ca toata aceasta criza a datoriilor incepe sa muste serios. Investitorii de pe bursele internationale se asteapta acum ca Morgan Stanley, cu active de 830 miliarde de dolari, sa fie urmatoarea in linie. |n ultimele doua sedinte bursiere actiunile Morgan Stanley au pierdut cumulat 14% din cauza expunerii pe datoriile europene. Expunerea totala a Morgan Stanley pe Grecia, Italia, Irlanda, Portugalia sI Spania era de 5,7 miliarde de dolari la finele celui de-al treilea trimestru. Dupa ce banca si-a asigurat pozitiile, a anuntat ca cifra a scazut la doar 2,1 miliarde de dolari. Directoarea financiara Ruth Porat a spus ca cea mai mare expunere, de 4,5 miliarde de dolari, era pe Italia, dar ca in final s-a redus la 1,8 miliarde de dolari. Cum bancile franceze ar fi cele mai afectate in cazul in care Grecia se scufunda, Morgan Stanley este vazuta vulnerabila sI din cauza pozitiilor pe Franta. Cand se ia in calcul formula acoperita de garantii, expunerea e de doar 286 milioane de dolari, insa fara aceasta ar fi fost de 1,5 miliarde de dolari la finele lui septembrie. Problema cu aceste garantii este ca se bazeaza pe presupunerea ca cealalta contraparte, cu care banca a semnat intelegerea, este sanatoasa financiar.
Trebuie mentionat ca in 2008, investitorii au inceput sa ia in vizor bancile de investitii considerate slabe, precum Bear Stearn sI Lehman Brothers. “Morgan Stanley era urmatoarea in linie in toamna lui 2008', spune Jim Rickards, senior managing director la Tangent Capital, din New York. Totusi, spre deosebire de 2008, politicienii si-au dat seama ca nu trebuie sa lase sa se produca un astfel de faliment mare sI incearca sa rezolve criza.