x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Marfa din ring

Marfa din ring

30 Iun 2004   •   00:00

In absenta unei economii care sa ceara dezvoltarea unor ringuri de tranzactionare a produselor petroliere, cerealelor, metalelor si ale altor "commodities", Bursa Romana de Marfuri (BRM) s-a adaptat organizand licitatii pentru aproape orice marfa.

ADRIAN N. IONESCU

Saptamana a inceput in forta pentru BRM, cu licitatii pe o piata dintre cele mai clasice pentru o bursa de marfuri: produsele petroliere. Potrivit BRM, in 2003, participantii la toate licitatiile au obtinut diferente favorabile de 44,4 milioane dolari fata de preturile de pe piata contractelor negociate privat. In 2004 s-au mai adaugat 18 milioane dolari.

Ce vrea piata

Marfuri estimate la peste 2,28 miliarde dolari au facut obiectul tipurilor de licitatii de la BRM din 1996 si pana acum, iar 2003 a fost anul unui "boom", valoarea tranzactiilor pe piata licitatiilor crescand de peste sase ori fata de 2002, pana la 1,29 miliarde dolari. Astfel, 56,6% din tranzactiile ultimilor 8 ani s-au derulat anul trecut.

Aproape o jumatate din tranzactiile de peste doua miliarde de dolari, prin licitatiile ultimilor cinci ani, apartin Petrom. Printre ceilalti noua "ordonatori" de operatiuni se numara cele trei CFR-uri, Electrica, Tarom, RATB si Metrorex (ale carui ordine au fost de aproape 14 milioane dolari). Statistica demonstreaza ca autoritatile inteleg sa sprijine BRM macar pe aceasta cale, dar si ca produsul bursier numit licitatii s-a adaptat foarte bine rigorilor achizitiilor publice, ca si ale vanzarilor.

Mecanismul

In afara de licitatia tipica de vanzare-cumparare, exista patru proceduri de a se ajunge la un contract de achizitie: licitatia deschisa (cu strigare sau cu calificare a ofertantilor, cu strigare sau nu), cea restransa, atribuirea prin negociere competitiva si cea prin cerere de oferta. Toate aceste proceduri sunt conforme cu OUG 60/2001 privind achizitiile publice. In cazul ofertantilor, costul participarii la licitatie insumeaza documentatia (100.000 - 10 milioane lei, in functie de complexitatea acesteia), taxa de inscriere (1 - 20 milioane lei, in functie de valoarea tranzactiei) si garantia de participare (0,5% - 2,5% in functie de valoarea estimata a tranzactiei).

Nici o intentie de spaga, oricat de rafinata, nu poate influenta mecanismul licitatiilor, sustin oficialii BRM.

Germenii ringurilor

Oficialii BRM nu si-au pierdut optimismul ca aici vor functiona ringuri in care sa se coteze produsele petroliere sau cerealele, in ciuda analistilor in general sceptici in aceasta privinta. Mircea Filipoiu, directorul general al BRM, declara "se poate considera ca la noi se stabilesc niste preturi de referinta pentru produsele licitate". Anul trecut, pentru produsele petroliere s-au desfasurat 41 licitatii, in valoare de 691 milioane dolari (cu diferente favorbaile de 8,8 milioane), iar anul acesta deja s-au realizat prin bursa tranzactii de 404,2 milioane dolari.

BRM este o intreprindere mijlocie

Cu toate ca sunt un efect al absentei dezvoltarii economiei romanesti, licitatiile de la BRM sunt organizate astfel incat nu numai afacerea bursei sa supravietuiasca cu succes, dar si mecanismele bursiere sa fie adaptate la nevoile afacerilor romanesti.

"Succesul este incontestabil. Economiile obtinute reprezinta, in ultima instanta, posibilitatea realizarii altor obiective in limita bugetului prevazut initial", spune Liliana Paraipan, director de marketing al BRM.

BRM este o societate pe actiuni, cu un capital social de 37,95 miliarde lei, o cifra de afaceri de 132,8 miliarde anul trecut si un profit net de 38,3 miliarde. Dintre cei 118 actionari se remarca BCR, BRD, Raiffeisen Bank, BC Ion Tiriac, Alpha Bank, Asirom, SIF Moldova, SIF Banat Crisana, SIF Oltenia, Electrica, Transelectrica, Distrigaz Sud si Petrom. Actionarii nu pot detine mai mult de 5% din actiuni si au drept de vot pentru maxim 2,5%.
×
Subiecte în articol: economic milioane dolari