x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Microhidrocentrale pe bursă

Microhidrocentrale pe bursă

23 Sep 2009   •   00:00
Microhidrocentrale pe bursă
Sursa foto: Jurnalul foto/

Cele 208 microhidrocentrale aflate în proprietatea Hidroelectrica vor fi grupate într-o companie separată, care va lista iniţial la Bursa de Valori Bucureşti maximum 20% din acţiuni.



Conducerea Hidroelectrica consideră că va obţine mai mulţi bani din listarea unui pachet iniţial de maxim 20% din compania care va încorpora cele 208 microhidrocentrale aflate în posesia sa, decât din vânzarea lor separată datorită certificatelor verzi. Acestea practic dublează preţul unui MWh produs în microhidrocentrale, ne-au precizat surse din cadrul companiei.

Privatizarea microhidrocentralelor a fost stopată de la înscăunarea noului director Mihai David, care doreşte valorificarea acestora printr-o altă metodă, au mai spus sursele. Fondul Proprietatea, care deţine acum 20% din Hidroelectrica, va avea 20% şi din noua companie, se mai precizează.

ANGAJAMENT EUROPEAN
România şi-a asumat privatizarea celor 150 de microhidrocentrale în negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană. Un număr de 48 de microhidrocentrale au fost privatizate până în 2006, când Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a fost transferat la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). O perioadă procesul a fost suspendat, deoarece nu mai exista în cadrul Ministerului Economiei un departament responsabil de privatizări.

Ulterior, în 2008 şi 2009, s-au vândut în 3 licitaţii succesive un număr de 39 de microhidrocentrale, pe care a obţinut 166,7 milioane de lei, circa 40 de milioane de euro la cursul de acum. Există, astfel, obligaţia de privatizare pentru alte 63 de centrale, însă la ultimele licitaţii nu s-au prezentat cumpărători.

În mod surprinzător, statul austriac este, prin compania Wienstrom GmbH, cel mai mare cumpărător de microhidrocentrale din ţara noastră, cu un total de 27 de unităţi achiziţionate. În luna ianuarie, Wienstrom a cumpărat 5 microhidrocentrale, alte 17 în bazinele râurilor Moldova, Dorna, Gurghiu, Olteţ, Negrişoara; având o putere instalată totală de 10,58 MW le-a cumpărat în iunie 2008, în timp ce în martie 2008 a preluat încă 5 în bazinul Râului Ilfov, din judetul Dâmboviţa.

Producătorii de energie regenerabilă primesc un certificat pe fiecare MWh livrat în reţeaua de transport în hidrocentrale retehnologizate de maximum 10 MW, un certificat la fiecare 2 MWh furnizaţi de centrale hidro care nu sunt retehnologizate, dar care au maximum 10MW, potrivit noii Legi a energiei regenerabile. De asemenea, centralele până într-un MW primesc două astfel de certificate pentru o cantitate de un MWh produs. Aceste documente se tranzacţionează la sume între 27 şi 55 de euro pentru perioada 2008-2014.

În condiţiile în care energia hidro este cea mai ieftină de produs, iar Hidroelectrica are un tarif reglementat de 60 de lei pe fiecare MWh livrat, producţia în microhidrocentrale este foarte atractivă datorită celor 55 de euro pe care îi primesc prin sistemul de certificate verzi.

CE OUĂ MAI ARE GÂSCA DE AUR?
La momentul actual există, conform datelor prezentate de Hidroelectrica, un număr de 379 de microhidrocentrale, din care 295 sunt în exploatare, 38 nu funcţionează, iar alte 46 sunt în execuţie, majoritatea în portofoliul Hidroelectrica. Un număr de 87 au fost deja vândute. Răzvan Cojoc, directorul Departamentului de Dezvoltare din Hidroelectrica, preciza în luna aprilie 2009 că microhidrocentralele aflate în exploatare au o putere instalată de 364 MW şi produc în medie, anual, 1.077 GWh.

Astfel ar putea primi minimum jumătate de milion de certificate verzi. Centralele nefuncţionale de acest tip totalizează 17 MW şi ar putea produce, în medie, 69 GWh pe an. Cele aflate în construcţie contorizează o putere instalată de 124 MW şi ar putea produce alţi 379 GWh într-un an.

×