„Am cumpărat împreună cu un partener român fabrica de la Luduş. Am făcut o înţelegere cu fermierii care cultivau sfeclă de zahăr, să producă pe o suprafaţă de 3.200 de hectare. De asemenea, niciun muncitor nu va pleca acasă pentru că săptămâna viitoare vom prelua fabrica şi în curând o vom redeschide”, a spus Mihaela Neagu.
Fabrica de la Luduş are peste şase decenii pe piaţă şi producea aproximativ 65.000 de tone de zahăr şi avea peste 150 de angajaţi. Neagu nu a dorit să dezvăluie valoarea tranzacţiei, dar în piaţă, odată cu anunţarea de către francezi a închiderii sau a vânzării, era vechiculată suma de 70 mil. euro.
Mihaela Neagu este şi director general al Best Achiziţii, firma care a cumpărat anul trecut majoritatea activelor fabricii de zahăr Bod (jud. Braşov) – terenuri, locuinţe pentru angajaţi, dispensar – şi la finalul anului 2022 au repornit activitatea. De data aceasta, ea a cumpărat fabrica de la Luduş pe persoană fizică.
„Mi-am dorit să investesc banii în România şi am salvat de la faliment două fabrici de zahăr. La Bod acum avem 45 de angajaţi şi rafinăm zahăr din zahăr brut din import, dar vom începe să facem şi din sfeclă de zahăr. Deocamdată, am reuşit să intrăm cu brandul Bod doar în Lidl şi Penny, dar sperăm ca pe viitor să fie mai mulţi retaileri deschişi să colaborăm”, a menţionat Neagu.
Înainte de anii ’90, România avea peste 30 de fabrici de zahăr, iar acum grupul austriac Agrana are două fabrici funcţionale, din care una singură face zahăr din sfeclă de zahăr, şi Best Achiziţii rafinează zahăr brut importat la Bod.
În 2021, ultimul an pentru care există date disponibile, România a importat zahăr şi produse zaharoase în valoare 337 milioane de euro, cu aproape 70 de milioane de euro mai mult decât în anul anterior, conform datelor de la INS. Consumul de zahăr a fost de 25,5 kg/cap de locuitor în 2020, ultimul an pentru care există date disponibile, ceea ce înseamnă un consum total de circa 500.000 de tone de zahăr.
(sursa: Mediafax)