x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Minerii opresc excavatoarele

Minerii opresc excavatoarele

de Gabriela Mladin    |    20 Mai 2009   •   00:00

Minerii din bazinul carbonifer al Olteniei îşi întrerup activitatea peste o săptămână.

Într-un comunicat de presă, Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia, condusă de Marin Condescu a anunţat ferm întreruperea activităţii pentru o perioadă nedeterminată. Sindicatele avertizează că peste 16.000 de locuri de muncă din zonă vor fi disponibilizate dacă Ministerul Economiei nu se implică pentru rezolvarea problemelor financiare de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Sindicatele miniere din Oltenia au trimis deja înştiinţări exploatărilor, prin care anunţă că începând din 26 mai 2009, ora 7, vor întrerupe activitatea în toate unităţile miniere. Asta înseamnă că niciun utilaj nu va funcţiona, iar angajaţii din minerit se vor prezenta la locurile de muncă pentru a protesta sub această formă.
Într-un comunicat de presă, preşedintele sindicatelor miniere, Marin Condescu invocă situaţia deosebit de gravă a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, referindu-se la incapacitatea societăţii de a-şi desfăşura normal activitatea.

SNLO are de încasat peste 340 de milioane de lei de la termocentrale şi RAAN Turnu-Severin. Situaţia a fost adusă la cunoştinţa Ministerul Economiei care are în subordine toate aceste societăţi, însă nu s-a implicat pentru deblocarea financiară.

Sindicaliştii mai solicită Guvernului realizarea unui program de restructurare la SNLO.
Fără aceste lucruri, Condescu spune că începând cu 1 iunie 2009, vor pierde peste 16.000 de locuri de muncă în Oltenia, ceea ce înseamnă 9000 de posturi la SNLO, iar restul de la unităţile care prestează servicii pentru societatea lignitului şi aparţin tot statului.

×
Subiecte în articol: economic