x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul Agriculturii a ridicat alerta. Laptele din magazine este sigur!

Ministerul Agriculturii a ridicat alerta. Laptele din magazine este sigur!

26 Mar 2013   •   00:06
 Ministerul Agriculturii a ridicat alerta. Laptele din magazine este sigur!

Laptele din magazine nu a fost niciodată mai sigur ca acum. Afirmaţia aparţine ministrului agriculturii, Daniel Constantin, care a anunţat că au fost ridicate toate alertele alimentare, după ce a fost făcut un număr record de verificări la toate fermele şi producătorii din ţară. La fel de sigure sunt şi produsele din carne, care sunt verificate strict, în urma scandalul carnii de cal etichetată drept vacă.
“În acest moment s-au închis toate alertele în România iar laptele nu a fost niciodată mai sigur ca acum”, a spus Constantin. Ministrul a confirmat ca aflatoxina a fost găsită numai la ferme şi procesatori mici şi nu a fost vorba de o situaţie la scară naţională. La fel cred şi fermierii, care apreciază că a fost o isteria falsă, menită să-i discrediteze pe producătorii autohtoni.
“Toată isteria e artificial creată de multinaţionale, prin încălcarea teritoriului de interese economice”, susţine Claudiu Franc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine din România. Inspectorii sanitar-veterinari spun ca în urma contralelor au lăsat pe piaţă numai produse de la societăţile care folosesc lapte sigur, fără aflatoxina şi respectă condiţii stricte de igienă.


Sanlacta,  produse naturale şi sănătase

Producătorii siguri pe fermele lor şi pe liniile tehnologice, aşa cum este Sanagra, au cerut din proprie initiaţivă să le fie controlate lactatele. Buletinul de analiză de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor certifică siguranţa produselor din lapte ale companiei. "Toate produsele Sanlacta – lapte proaspăt , produse acidofile precum iaurt, sana, iaurt cu fructe, smântână şi brânza proaspătă nu conţin aflatoxină. Analizele făcute în ferma proprie, precum şi în fermele şi centrele de colectare cu care lucrează Sanlacta atestă absenţa acestei substanţe. Certificarea pentru siguranţă primită de la Direcţia Sanitar-Veterinară confirmă că inclusiv furajele cu care se hrănesc animalele din ferma proprie, precum şi cele din fermele partenere au trecut testele de aflatoxină, care trebuie făcute în mod normal de două ori pe an", a declarat Dan Berindei- Director Executiv Sanagra. Pe lângă ferma proprie, Sanlacta lucrează cu 5 fabrici şi 10 puncte de colectare din zonele Mureş, Alba, respectiv Sibiu.
Procesul prin care trece laptele, odată intrat în frabrică şi până ajunge pe rafturile magazinelor, presupune şi testul de laborator, care determină siguranţa consumului.
"Sanlacta nu foloseşte nici un fel de aditiv sau stabilizatori pentru a creşte termenul de valabilitate, folosind doar lapte curat de vacă. Tehnologia este foarte bine pusă la punct şi toate normale de igienă sunt respectate întocmai. Laptele prelucrat ajunge a doua zi la consumator", a mai adăugat Berindei.
 

×