x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministrul Agriculturii declară că produsele procesate ar putea fi exportate

Ministrul Agriculturii declară că produsele procesate ar putea fi exportate

11 Apr 2020   •   21:00
Ministrul Agriculturii declară că produsele procesate ar putea fi exportate

Produsele procesate incluse pe lista produselor agroalimentare interzise la export pe perioada stării de urgenţă ar putea fi eliminate la începutul săptămânii viitoare, printr-o ordonanță militară, potrivit ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

El a spus că unii agenţi economici au fost afectaţi de sistarea exporturilor de cereale dar, în funcţie de contractele ferme de export pe care le aveau în derulare şi de dimensiunea pierderilor, aceştia ar putea fi despăgubiţi.

Punctul 11 din Anexa 2 a Ordonanţei Militare (OM) nr.8 din 9.04.2020 conţine produse de brutărie, de patiserie, de biscuiţi, chiar cu adaos de cacao; ostii, caşete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente, vafe cu capac, paste uscate din făină, din amidon, sau din fecule în foi şi produse similare - cod tarifar 1905.

Preşedintele preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase ROMPAN, Aurel Popescu, susține că interzicerea exporturilor de cereale şi de produse de brutărie şi patiserie afectează industria şi mediul de afaceri prin anularea unor contracte pe pieţe câştigate cu greu în ani de zile.

Potrivit datelor ROMPAN, consumul de pâine, în România, a scăzut în ultimul deceniu, de la 92 kilograme pe locuitor într-un an la puţin peste 82 de kilograme, dar încă se menţine peste media europeană de 78 kg/locuitor/an.

Producţia anuală de pâine în România este 1,5 milioane de tone.

Piaţa românească de morărit şi panificaţie a crescut la 3 miliarde de euro, fiind pe primul loc în industria alimentară.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi seara, că în perioada stării de urgenţă se va suspenda exportul pentru mai multe produse agroalimentare, precum grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, ulei de seminţe şi zahăr.

"Suntem în momentul în care trebuie să luăm măsuri şi pentru securitatea alimentară a românilor. Pe perioada stării de urgenţă se interzice şi se suspendă exportul pentru următoarele produse agroalimentare: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea-soarelui, ulei de seminţe, zahăr, produse de brutărie, de patiserie, biscuiţi, turte sau alte reziduuri solide rezultate din produsele din domeniul panificaţiei, tot ceea ce ţine de zona acesta care se referă la reziduuri inclusiv pentru alimentarea industriei sau agriculturii", a declarat Vela.

El a precizat că procedurile de export al acestor produse, aflate deja în derulare la data intrării în vigoare a ordonanţei militare, se vor suspenda pe durata stării de urgenţă.

"Pentru siguranţa alimentară, pe perioada stării de urgenţă se suspendă şi activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor agroalimentare supuse acestor restricţii", a spus ministrul. 

×
Subiecte în articol: produse agroalimentare export