x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Moartea lui Kim Jong-Il provoacă scăderi pe bursele asiatice

Moartea lui Kim Jong-Il provoacă scăderi pe bursele asiatice

19 Dec 2011   •   07:48
Moartea lui Kim Jong-Il provoacă scăderi pe bursele asiatice

Moneda nationala si principalul indice bursier din Coreea de Sud s-au depreciat imediat dupa ce presa oficiala de la Phenian a anuntat moartea liderului nord-coreean Kim Jong-Il, relateaza BBC News. Indicele bursier Kospi s-a depreciat cu 4,9%, in timp ce moneda nationala, wonul, se indrepta spre cea mai mare scadere inregistrata intr-o zi in ultimele doua luni.

Astfel, moneda sud-coreeana s-a depreciat cu circa 1,8% dupa raspandirea vestii privind moartea lui Kim Jong-Il, in timp ce pretul obligatiunilor Coreii de Sud a scazut de asemenea, ducand la majorarea costurilor de imprumut ale Seulului.

Banca Nationala a Coreii de Sud a anuntat o reuniune de urgenta pentru a discuta despre moartea liderului nord-coreean.

Analistii spun ca volatilitatea pietei va continua, in contextul intrebarilor privind planurile de succesiune din Coreea de Nord, desi Phenianul l-a anuntat oficial ca succesor al lui Kim Jong-Il pe fiu sau cel mic, Kim Jong-Un.

"Socul asupra pietei va fi inevitabil pe termen scurt. Judecand dupa cazurile precedente, ma astept ca impactul sa dureze doar doua-trei zile", a spus Bae Sung-Youg de la Hyundai Securities.

Alte piete din Asia s-au depreciat de asemenea. Indicele bursier Nikkei 225 din Japonia a scazut cu 0,8%, indicele Hang Seng din Hong Kong s-a depreciat cu 2%, la fel ca cel din Shanghai, Composite.

"Lipsa informatiilor detaliate privind moartea (lui Kim Jong-Il) reprezinta cu certitudine un factor negativ pentru piete. Pietele bursiere vor scadea in contextul cresterii riscurilor geopolitice, iar investitorii straini si-ar putea retrage bani din Coreea de Sud", a afirmat June Park de la Meritz Securities din Seul.

×
Subiecte în articol: coreea de nord kim jong-il mort