x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Modelul polonez NU i se potriveşte României. Cel bulgăresc, DA

Modelul polonez NU i se potriveşte României. Cel bulgăresc, DA

de IncomeMagazine    |    09 Oct 2012   •   11:42
Modelul polonez NU i se potriveşte României. Cel bulgăresc, DA
Sursa foto: Timi Slicaru/Income Magazine

Colectarea şi cheltuirea eficientă a banului public rămân pentru România un deziderat greu de atins, după 22 de ani în care filosofia fiscală a căpătat nuanţe suprarealiste, tradiţional politice. Într-un moment în care economia românească gâfâie şi cere sprijin pentru a reveni pe plus , vedem cum finanţele publice încercă să controleze o evaziune fiscală galopantă sau un proces de colectare a taxelor şi impozitelor încă foarte deficitar. Pentru o parte din aceste probleme, Ionuţ Dumitru – preşedintele Consiliului Fiscal – propune o serie de soluţii, toate încadrându-se în liniile pragmatice ale altor ţări care au reuşit să doboare astfel de „dragoni economici”. Opiniile sale, personale sau parte a poziţiilor emise de Consiliu, se lovesc şi vor continua să întâmpine rezistenţă din partea unor tabere atrase de mirajul câştigării de votanţi. Progrese s-au mai făcut în anumite direcţii, însă prea mici pentru un stat cu pretenţii de actor european de seamă.

Poate politica fiscal-bugetară, aşa cum aceasta este acum creionată, să gestioneze riscuri şi situaţii neprevăzute ( fie că vorbim de factori interni sau externi)?


Există anumite „rezerve” construite în buget, dar ele nu sunt nelimitate. Să nu ne închipuim că dacă se mai produce un şoc semnificativ la nivel extern, nu vom avea de suferit în ceea ce priveşte bugetul. Noi am avut o problemă foarte gravă la nivelul bugetului cu deficite foarte mari şi cu o traiectorie nesănătoasă a cheltuielilor sociale. Am reuşit să o corectăm cât de cât, în contextul în care am ajustat salariile ca procent din PIB şi am renunţat la indexarea pensiilor în funcţie de salarii, acest lucru producând economii importante la buget. În plus, am crescut TVA-ul şi am ţinut sub control partea de cheltuieli bugetare. Să nu ne imaginăm, însă, că asta a fost tot şi că putem da drumul la cheltuieli bugetare, în special a celor de natura salariilor şi pensiilor. Deși numărul salariaţilor din sistemul bugetar a scăzut semnificativ în timpul crizei, numărul acestora este destul de mare încă. La prima vedere, am putea spune că avem puţini bugetari la suta de locuitori în comparaţie cu alte state europene, însă trebuie să comparăm numărul acestora cu numărul contribuabililor (plătitorilor de taxe şi impozite). O să constatăm astfel că România este încă în fruntea clasamentului în Europa, alături de ţările nordice, ţări care au o pronunţată orientare socială.

Citeste interviul integral pe incomemagazine.ro

Citeste si
SUA au creat cea mai distrugătoare armă din istoria omenirii
Decizia UE care provoaca revolta gospodinelor
Cum va arata viitoarea harta a lumii
Unde trăiesc cel mai bine plătiţi expaţi


×
Subiecte în articol: bulgaria model fiscal Polonia