x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Monitorizare BNR - Preturi prea mari in piata imobiliara

Monitorizare BNR - Preturi prea mari in piata imobiliara

de Daniela Ivan    |    Adrian Mihai    |    26 Mai 2006   •   00:00
Monitorizare BNR - Preturi prea mari in piata imobiliara

Banca Nationala a Romaniei va monitoriza mai atent evolutia pietei imobiliare. Preturile au crescut prea mult, crede guvernatorul Isarescu. Expertii imobiliari spun ca preturile respecta regula cererii si a ofertei.

Valoarea terenurilor si caselor, in special in zona de nord a Bucurestiului, este deja mult exagerata, iar banca centrala va fi mai atenta la evolutia preturilor activelor, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Cel putin in nordul Bucurestiului este clar un assets bubble (n.r. - crestere a pretului bazata pe asteptarea pietei ca valoarea va urca in continuare, nu pe veniturile curente sau prospective aduse). Nu trebuie o analiza pentru a vedea ca pretul pamanturilor si al caselor este mult exagerat", considera guvernatorul. Afirmatia a fost facuta dupa prezentarea directorului Diviziei de Strategii de Politica Monetara a Bancii Centrale Europene, Klaus Masuch, care considera ca bancile centrale trebuie sa urmareasca evolutia preturilor activelor si chiar sa aiba in vedere masuri pentru evitarea unor crize pe aceste piete.

PROBLEMA. O parte din ce in ce mai mare din activitatea bancilor se bazeaza pe creditarea imobiliara si ipotecara. O cadere a pietei imobiliare nu inseamna doar disparitia unui segment de piata pentru banci, ci si scaderea valorii imobilelor pe care bancile le iau ca garantii. Evolutia poate fi periculoasa, pentru ca preturile au avut cresteri foarte mari de la an la an, pe fondul jocului convergentei, mai lung in cazul Romaniei fata de alte state care au aderat la UE. Daca la aceste niveluri de pret cererea din partea investitorilor straini se va plasa sub asteptari, piata va inregistra o corectie.

REACTIE. Analistii imobiliari spun ca interventia guvernatorului Bancii Nationale este surprinzatoare si neavenita, pentru ca preturile intr-o economie de piata respecta jocul cererii si al ofertei. "Eu consider aprecierea drept neavenita. Faptul ca in zona de nord a Capitalei preturile sunt mai mari decat in rest este rezultatul faptului ca acolo cererea a fost mai mare", a declarat Ion Radu Zilisteanu, presedintele agentiei imobiliare Land Experts. El adauga ca si aprecierea ca preturile sunt mult exagerate este neclara. "Exagerata in raport cu ce?", se intreaba expertul imobiliar.

DEZECHILIBRU. Alti experti imobiliari spun ca exista oameni, in special din randul constructorilor si antreprenorilor, care se chinuiesc de ceva vreme sa provoace o scadere a preturilor. "Sa lasam piata sa evolueze liber. O cadere a pietei imobiliare ar insemna o cadere a intregii economii", spune Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar. El mai adauga ca apreciaza preocuparea guvernatorului Isarescu pentru piata imobiliara si o considera binevenita, dar adauga ca nu constituie obiectul de activitate a Bancii Nationale.

OPINIE
"Cel putin in nordul Bucurestiului este clar un assets bubble. Nu trebuie o analiza pentru a vedea ca pretul pamanturilorsi al caselor este mult exagerat"
Mugur Isarescu
guvernatorul BNR

PRETURI
Preturile apartamentelor, caselor si terenurilor au crescut de doua, trei, patru sau chiar de cinci ori in ultimii patru ani. In spatiile din complexele rezidentiale noi din zonele aflate in nordul Bucurestiului, pretul unui metru patrat construit variaza intre 1.000 si 2.500 de euro, conform unui studiu Eurisko. Cea mai scumpa zona ramane Primaverii, unde spatii rezidentiale au ajuns la 3.000 de euro/mp. Si terenurile au ajuns la costuri de 1.000-1.500 de euro/mp in zona de centru-nord, de 300-500 in zona de nord, de 120-180 de euro/mp in Pipera, de 200-250 de euro/mp in Iancu-Nicolae, conform unui studiu Colliers.
×
Subiecte în articol: economic piata preţurile