x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mugur Isărescu: În următoarele luni, ne aşteptăm la o inflaţie de 5-6%

Mugur Isărescu: În următoarele luni, ne aşteptăm la o inflaţie de 5-6%

05 Feb 2013   •   16:19
Mugur Isărescu: În următoarele luni, ne aşteptăm la o inflaţie de 5-6%
Sursa foto: Intact Images/Christian Silva

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat că "în următoarele luni inflaţia se va situa undeva între 5% şi 6%". "Depinde şi de cum evoluează preţurile volatile şi aici mă refer la agricultură", a spus Isărescu. Guvernatorul BNR a precizat că nu crede că impactul majorării tarifelor la gaze naturale şi electricitate asupra preţurilor alimentare va fi unul major.

"În ceea priveşte preţurile agroalimentare într-o Românie cu agricultură dependentă de natură vremea este factorul cel mai important", a spus Mugur Isărescu.

El a subliniat că inflaţia a crescut în luna decembrie 2012, rata anuală de 4,95% plasându-se în afara intervalului de variaţie din jurul ţintei şi peste nivelul de 3,14% înregistrat în decembrie 2011. "Rata anuală a inflaţiei pentru finele anului 2012 a fost marginal sub cea mai recentă prognoză a BNR de 5,1%. Rata medie anuală a inflaţiei a continuat să scadă atingând pe ansamblul anului nivelul de 3,33%, minimul ultimilor 23 de ani", a spus Isărescu, potrivit Agerpres.

Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât, marţi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25 la sută pe an, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.


×
Subiecte în articol: mugur isarescu inflatie guvernatorul BNR