x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mult zgomot pentru nimic

Mult zgomot pentru nimic

29 Sep 2004   •   00:00

BUSINESS - ANDREI POSTELNICU

Peste exact o saptamana, Palatul Victoria va intra in fibrilatii in asteptarea mult-ravnitului verdict de la Bruxelles: Romania are o economie de piata functionala. Anul trecut, Comisia Europeana a inventat adevarate blasfemii ligvistice in incercarea de a nu spune ca economia romaneasca numai de piata (sau functionala) nu e.
Probabil ca anul acesta birocratii din Bruxelles vor coace vreo formula la fel de sleita pentru a spune cu jumatate de gura ca economia a ajuns si de piata si functionala, intr-un an electoral.

Problema este ca, indiferent de spumele retorice de la gurile guvernului Nastase, acest calificativ nu va schimba mai nimic din peisajul haotic al economiei romanesti. Chiar daca stampila de "economie de piata functionala" va fi pusa, in Romania continua sa existe companii cu datorii de zeci de miliarde la bugetul de stat, iertate sau restructurate prea des; un guvern care ar vrea sa stabileasca pana si pretul oualor in piata si un mediu de afaceri sufocat de prea multe ordonante aleatorii si prea putine legi aplicate consistent. Dar poate ca masura discrepantei intre ceea ce ar trebui sa fie economia romaneasca conform stampilei UE si ceea ce este ea in realitate este data de lipsa unui ecosistem economic bazat pe cocurenta reala. In locul lui, avem de-a face cu acei cativa rechini care fac legea intr-o mare poluata.

Un efect previzibil al unui eventual verdict pozitiv de la Bruxelles este exploatarea sa in campania electorala de catre un guvern aflat intr-o criza de credibilitate. Acordand Romaniei statutul de economie de piata functionala, Comisia Europeana permite implicit PSD-ului sa-si aroge meritul de a fi partidul care a facut din Romania sluta a anului 2000 o mireasa frumoasa si cu zestre in 2004. Asta pe langa faptul ca tot PSD-ul este partidul care a bagat Romania in NATO, pentru ca nimeni nu va recunoaste ca acel lucru se datoreaza in primul rand mediului geopolitic de dupa 11 septembrie 2001 si apoi maiestriei armatei romane.

Pe de alta parte insa, ironia sortii face actuala conjunctura a UE sa faca din calificativul de "economie de piata functionala" o insulta pentru teoria economica si un verdict acordat de un for neindreptatit sa judece respectiva problema. Este ca si cum premii pentru maiestrie sexuala ar fi acordate de un juriu calugaresc.

In conditiile in care cele mai mari economii ale Uniunii Europene sfideaza actul de temelie al infrastructurii economice a Uniunii (pactul de stabilitate) fara a fi pedepsite, iar unele guverne subventioneaza companii cum ar fi Alitalia sau Alstom fara prea multa sfiala, orice verdict de natura economica venit din Bruxelles nu poate avea decat o credibilitate stirbita. Daca piata muncii din Germania trebuie reformata si agricultura franceza nu poate supravietui fara subventii, ce pretentii putem avea de la o economie precum cea a Romaniei?

Contextul politico-economic actual al UE da apa la moara stricata a guvernului Nastase in eforturile de obtinere a clementei eurocrate fata de marile lipsuri de care sufera economia romaneasca. In conditiile in care multi romani isi pun speranta ca doar autoritatile de la Bruxelles mai pot disciplina un guvern lipsit de scrupule si o economie sclerozata, Comisia Europeana ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a gira economia romaneasca cu statutul de "economie de piata functionala."

Din pacate, realitatea este ca procesul de extindere al UE este unul prematur din punct de vedere economic si institutional si tardiv din punct de vedere politic. In tarile Europei occidentale se pune problema "oboselii extinderii" si tolerantei pe care vechii europeni o mai au fata de eventuali noi membri. Comisia europeana actuala are mandatul sa termine negocierile cu Bulgaria si Romania inainte de a preda stafeta noii echipe conduse de Jose Manuel Barroso. Incapacitatea economica a Romaniei este un detaliu mult prea mic in peisajul politic al UE, pentru a impiedica integrarea ei intr-o structura care este la fel de nepregatita pentru Romania pe cat de nepregatita este Romania pentru ea.

Ca atare, toata tevatura pe marginea statutului de economie de piata functionala nu se rezuma decat la prea mult zgomot pentru nimic, pentru ca poporul roman, singura parte care ar trebui sa castige, priveste nevinovat un "concurs" in care si jucatorii si arbitrii sunt cumparati.

Andrei Postelnicu este jurnalist in redactia din New York a cotidianului Financial Times si scrie in paginile noastre in calitate personala
×
Subiecte în articol: economic piata economie functionala