x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nabucco a primit şapte oferte de livrări de gaze

Nabucco a primit şapte oferte de livrări de gaze

21 Ian 2008   •   00:00

Consorţiul care construieşte gazoductul Nabucco a primit şapte scrisori de intenţie din partea mai multor companii europene care sunt interesate să livreze gaze naturale prin intermediul conductei.



Consorţiul care construieşte gazoductul Nabucco a primit şapte scrisori de intenţie din partea mai multor companii europene care sunt interesate să livreze gaze naturale prin intermediul conductei. Potrivit lui Reinhard Mitscek, directorul general al Nabucco, companiile sunt interesate pe termen lung, iar în curând se va avea o imagine clară asupra volumelor de gaz care vor putea fi contractate.
Gazoductul cu o lungime de 3.300 de kilometri va transporta gaze din Turcia către Austria, tranzitând România, Ungaria şi Bulgaria, din 2012.  Proiectul este sprijinit în mod oficial de către Uniunea Europeană pentru reducerea dependenţei energetice de Rusia.
Potrivit lui Mitscek, membrii consorţiului sunt interesaţi de conectarea Nabucco la conducta rusă Bluestream, deţinută de Gaprom, pentru a-şi asigura livrări iniţiale de 8-12 miliarde de metri cubi de gaze.
Mitscek a mai spus că membrii consoţiului au decis deja care va fi al şaselea partener al consorţiului, însă a refuzat să dezvăluie numele acestuia.
Candidaţii cu cele mai mari şanse sunt Gaz de France şi RWE, potrivit presei, însă surse apropiate de consorţiu au precizat că noul partener este RWE.


PARTENER NOU. OMV, companie care conduce proiectul Nabucco a semnat deja un memorandum pentru posibile livrări de gaze din Azerbaidjan, prin intermediul gazoductului. Mitscek a precizat că SOCAR, compania azeră de stat din domeniul hidrocarburilor ar putea ajunge chiar partener financiar la Nabucco. “Reprezentanţii SOCAR analizează dacă să se alăture proiectului Nabucco în calitate de partener strategic, partener financiar sau furnizor. În consorţiu am discutat dacă Socar ar putea fi un al şaptelea partener financiar, iar participanţii consideră că prezenţa companiei Socar ar fi valoroasă”, a spus Mitscek.
Potrivit lui Mitscek, Nabucco depinde de o excepţie în domeniul concurenţei, care să permită partenerilor gazoductului să beneficieze de 50% din capacitatea conductei. Decizia este aşteptată la finele primului trimestru al acestui an, iar Mitscek este încrezător că aceasta va fi obţinută deoarece Comisia Europeană sprijină proiectul.

×
Subiecte în articol: economic nabucco partener mitscek