x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nabucco nu trebuie abandonat

Nabucco nu trebuie abandonat

16 Sep 2008   •   00:00

Proiectul de construcţie a gazoductului Nabucco nu ar trebui abandonat, în pofida creşterii numărului de proiecte concurente, a declarat Jose Manuel Durao Barroso, preşedintele Comisiei Europene.



Proiectul de construcţie a gazoductului Nabucco nu ar trebui abandonat, în pofida creşterii numărului de proiecte concurente, a declarat Jose Manuel Durao Barroso, preşedintele Comisiei Europene. “Proiectele pentru construcţia altor conducte nu subminează în mod neapărat gazoductul european Nabucco. Europa are nevoie de un număr mai mare de legături energetice şi de aceea UE s-a angajat în proiectul Nabucco”, a spus Barosso după o întîlnire cu premierul ungar Ferenc Gyurcsany. Barroso a spus că este în interesul Europei să-şi diversifice rutele de livrare.
Nabucco ar trebui să aducă gaze caspice pînă la centrul de depozitare de la Baumgartden al OMV. Companiile care fac parte din consorţiu sînt OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (România), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), şi Botas (Turcia).
Consiliul Energetic Mondial considera în luna iunie South Stream, concurentul Nabucco, ca fiind “cel mai promiţător”. Joi, April Foley, ambasadorul SUA la Budapesta, a cerut Ungariei să încetinească negocierile pentru South Stream în favoarea Nabucco.
“Rusia a utilizat în mai multe rînduri influenţa din sectorul energetic în politica sa. Proiectele politice precum Nabucco oferă o diversificare reală, dar numai dacă reprezintă o prioritate”,  sublinia oficialul american.
Nabucco va trebui să transporte anual 30 de miliarde de metri cubi de gaze, va avea 3.300 de kilometri lungime şi ar trebui să devină operaţional în 2013. Deoarece statele partenere nu au găsit cantităţile suficiente de gaz care să fie transportate prin conductă, consorţiul nu a găsit finanţare pentru demararea procedurilor, iar costurile au crescut de la 4,4 miliarde de euro la 7,9 miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: economic nabucco