Vremea grea din aceasta iarna care a paralizat unele activitati economice, recesiunea din Europa care conduce la scaderea exporturilor romanesti, dar si prabusirea consumului intern vor duce economia romaneasca iar in recesiune. Este parerea ministrului de Finante, Bogdan Dragoi, dar si a majoritatii analistilor economici. Problema este ca economia a inceput sa scada din nou incepand cu octombrie 2011 si nu prea se intrevad motoarele capabile sa o propulseze pe crestere. Cu toate astea, autoritatile sunt optimiste si mizeaza ca acest an se va incheia cu un plus de 1,52-2% fata de 2011.
"A fost inregistrata scadere pe trimestrul unu, comparativ cu trimestru patru 2011. Tehnic, este posibil sa intram in recesiune. Trimestrul patru a avut o scadere fata de trimestrul trei. Intrebarea este ce facem ca sa trecem pe crestere anuala. Estimam o crestere de 1,52-2% in 2012, fata de 2011. Scaderile au fost cauzate avand in vedere baza trimestrului patru anterior, aceasta a fost mare. In primul trimestru din 2012 avem aceasta nesansa a vremii. In functie de cresteri si de venituri discutam si scenariile de revenire", a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi. Recesiunea tehnica este definita de doua trimestre consecutiv de scadere a economiei. Potrivit datelor provizorii publicate, recent, de Institutul National de Statistica, economia Romaniei a scazut cu 0,2% in ultimul trimestru al anului trecut.
Reducerea PIB e inevitabila
Intrarea Romaniei in recesiune este normala in conditiile in care cresterea economica din 2011 nu s-a bazat pe aplicarea reformelor, ci a fost vorba despre o conjunctura, considera analistul economic Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA). "E normal ca Romania sa intre in recesiune in conditiile in care cresterea din 2011 nu a fost rezultatul aplicarii unor reforme structurale bune. Am vorbit mai degraba de conjunctura de a avea o productie agricola buna care ne-a ajutat sa exportam si sa avem o crestere", a declarat Voinea.
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, considera ca trimestrul unu din 2012 a generat factori care vor duce probabil tot pe minus si trimestrul doi si a enuntat o "cerere interna care va ramane slaba, exporturi care ne vor duce probabil iar pe negativ". De asemenea, factorul vreme, iarna foarte grea este o cauza cu influente negative asupra activitatii din constructii si transporturi, considera Dumitru. Acesta a precizat ca trimestrul patru din 2011 a fost cu scadere din doua motive. "Zona euro a inceput sa-si deterioreze performanta si a afectat exporturile Romaniei in mod negativ si a doua cauza, cresterea din trimestrul trei de anul trecut a avut loc prin contributia agriculturii si a creat un efect de baza negativ", a declarat Ionut Dumitru.
Cat va scadea economia
Analistii economici considera ca PIB-ul se va contracta in trimestrul unu din 2012 cu procente cuprinse intre 0,2-0,7. Dar aceasta scadere vine dupa ce activitatea economica a incetinit in intervalul octombrie-decembrie 2011 fata de trimestrul al treilea, inregistrand o scadere cu 0,2%. "Sunt tentat sa nu dramatizam o realitate statistica, pentru ca, practic, daca viscolul si-a facut mendrele si a produs o incetinire a activitatii economice s-ar putea sa avem un minus 0,2-0,4 in trimestrul unu, ceea ce se numeste o recesiune statistica. Eu spun recesiune statistica si nu tehnica. Ma uit pe cifre si spun ca avem conditii ca in 2012 sa iesim tot pe crestere plus, dupa o crestere foarte buna de 2,5, media anului 2011", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
Pe de alta parte, Ionut Dumitru considera ca economia va scadea cu 0,5-0,7% in primul trimestru din acest an, dupa care va creste cu 0,2% in trimestrul urmator. Pentru intregul an, Dumitru estimeaza un avans economic de 0,5%. Vlad Muscalu, economist la ING Bank, estimeaza o scadere economica de 0,3% in primul trimestru fata de ultimul trimestru din 2011.