x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ne întoarcem în recesiune. Autorităţile dau vina pe zăpezile mari din această iarnă. Şi pe criza din Europa care ne reduce exporturile

Ne întoarcem în recesiune. Autorităţile dau vina pe zăpezile mari din această iarnă. Şi pe criza din Europa care ne reduce exporturile

de Daniela Ivan    |    11 Mar 2012   •   21:00
Ne întoarcem în recesiune. Autorităţile dau vina pe zăpezile mari din această iarnă. Şi pe criza din Europa care ne reduce exporturile

Vremea grea din aceasta iarna care a paralizat unele activitati economice, recesiunea din Europa care conduce la scaderea exporturilor romanesti, dar si prabusirea consumului intern vor duce economia romaneasca iar in recesiune. Este parerea ministrului de Finante, Bogdan Dragoi, dar si a majoritatii analistilor economici. Problema este ca economia a inceput sa scada din nou incepand cu oc­tom­brie 2011 si nu prea se intrevad mo­toa­rele capabile sa o propulseze pe cres­tere. Cu toate astea, autoritatile sunt optimiste si mizeaza ca acest an se va incheia cu un plus de 1,52-2% fata de 2011.

"A fost inregistrata scadere pe tri­mestrul unu, comparativ cu tri­mes­tru patru 2011. Tehnic, este posibil sa in­tram in recesiune. Trimestrul patru a avut o scadere fata de trimestrul trei. Intrebarea este ce facem ca sa tre­cem pe crestere anuala. Estimam o crestere de 1,52-2% in 2012, fata de 2011. Scaderile au fost cauzate avand in vedere baza trimestrului pa­tru anterior, aceasta a fost mare. In primul trimestru din 2012 avem aceasta nesansa a vremii. In functie de cresteri si de venituri discutam si sce­nariile de revenire", a declarat mi­nistrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi. Recesiunea tehnica este definita de doua trimestre consecutiv de scadere a economiei. Potrivit datelor provizorii publicate, recent, de Institutul National de Statistica, economia Romaniei a scazut cu 0,2% in ultimul trimestru al anului trecut.

Reducerea PIB e inevitabila
Intrarea Romaniei in recesiune este normala in conditiile in care cresterea economica din 2011 nu s-a bazat pe aplicarea reformelor, ci a fost vorba despre o conjunctura, considera analistul economic Liviu Voi­nea, directorul Grupului de Eco­no­mie Aplicata (GEA). "E normal ca Romania sa intre in recesiune in conditiile in care cresterea din 2011 nu a fost rezultatul aplicarii unor re­for­me structurale bune. Am vorbit mai degraba de conjunctura de a avea o productie agricola buna care ne-a ajutat sa exportam si sa avem o crestere", a declarat Voinea.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, considera ca trimestrul unu din 2012 a generat factori care vor duce probabil tot pe minus si trimestrul doi si a enuntat o "cerere interna care va ramane slaba, exporturi care ne vor duce probabil iar pe negativ". De asemenea, factorul vre­me, iarna foarte grea este o cauza cu in­fluente negative asupra ac­ti­vi­ta­tii din constructii si transporturi, con­si­dera Dumitru. Acesta a precizat ca tri­­mestrul patru din 2011 a fost cu sca­­dere din doua motive. "Zona euro a inceput sa-si deterioreze performanta si a afectat exporturile Ro­ma­niei in mod negativ si a doua cau­za, cresterea din trimestrul trei de anul trecut a avut loc prin contributia agriculturii si a creat un efect de baza negativ", a declarat Ionut Dumitru.

Cat va scadea economia
Analistii economici considera ca PIB-ul se va contracta in trimestrul unu din 2012 cu procente cuprinse intre 0,2-0,7. Dar aceasta scadere vine dupa ce activitatea economica a in­ce­tinit in intervalul octombrie-de­cembrie 2011 fata de trimestrul al trei­lea, inregistrand o scadere cu 0,2%. "Sunt tentat sa nu dramatizam o realitate statistica, pentru ca, practic, daca viscolul si-a facut mendrele si a produs o incetinire a activitatii economice s-ar putea sa avem un minus 0,2-0,4 in trimestrul unu, ceea ce se numeste o recesiune statistica. Eu spun recesiune statistica si nu tehnica. Ma uit pe cifre si spun ca avem conditii ca in 2012 sa iesim tot pe crestere plus, dupa o crestere foarte buna de 2,5, media anului 2011", a declarat Adrian Vasilescu, con­silierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Pe de alta parte, Io­nut Dumitru considera ca economia va scadea cu 0,5-0,7% in primul tri­mestru din acest an, dupa care va cres­te cu 0,2% in trimestrul urmator. Pentru intregul an, Dumitru es­ti­meaza un avans economic de 0,5%. Vlad Muscalu, economist la ING Bank, estimeaza o scadere econo­mica de 0,3% in primul trimestru fata de ultimul trimestru din 2011.

×
Subiecte în articol: recesiune economica