x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nemţii şi americanii se contrează reciproc pe tema datoriilor. Germania: e usor să comentezi de pe margine, deşi parţial esti vinovat de criză

Nemţii şi americanii se contrează reciproc pe tema datoriilor. Germania: e usor să comentezi de pe margine, deşi parţial esti vinovat de criză

de Daniel Ionaşcu    |    16 Oct 2011   •   17:09

“Dupa razboi multi viteji se-arata', spune o vorba din popor. Ei bine, al doilea val al crizei ne arata ca unii apar chiar si in timpul luptei, dar comenteaza de pe margine.

Guido Westerwelle, ministrul german de Externe, s-a dezlantuit astazi la adresa SUA dupa ce americanii au spus ca statele din zona euro nu fac indeajuns pentru a rezolva problemele economice, sI a notat ca SUA a contribuit din plin la actuala criza, potrivit The Telegraph.
“Sa nu uitam ca prima cauza a actualei crize nu este prea multa datorie in Europa, ci in intreaga lume. Asa ca nu pot sa inteleg anumite comentarii critice din partea prietenilor nostri americani in privinta politicilor noastre de reducere a datoriilor', a spus Westerwelle in saptamanalul Bild am Sonntag.

Remarcile sale vin dupa o serie de impunsaturi intre Berlin sI Washington. Luna trecuta, presedintele american Barack Obama a cerut Europei sa actioneze mai rapid sI sa gaseasca o solutie, spunand ca datoriile europene sI criza bancara “sperie lumea'. Atunci, Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finante, a replicat ca “intotdeauna e mult mai usor sa dai sfaturi altora decat sa decizi pentru tine'. El a mai afirmat ca sI el e gata sa dea sfaturi guvernului SUA.
“Chiar daca Obama gandeste opusul, nu cred ca problemele Europei sunt motivul pentru problemele SUA', a mai completat Schaeuble.
Vineri, cancelarul german Angela Merkel a dat sI ea o lovitura SUA, spunand ca nu accepta ca exact cei care cer o actiune mai rapida sa fie exact aceiasi care blocheaza taxa pe tranzactiile financiare.
|n ciuda acestor impunsaturi, Obama a discutat cu Merkel vineri despre criza prin telefon iar oficialii de varf ai amricanilor par mai multumiti cu progresele Europei.

“Performantele' SUA in zodia crizei

Americanii sunt exact cei care abia au atins un punct comun in august pentru extinderea datoriei, dupa ce fusese atins plafonul de 14,3 trilioane de dolari iar agentia de evaluare Standard&Poor's a redus ratingul SUA. Raportata la marimea produsului intern brut, datoria publica a SUA este de 100%, in vreme ce media UE este de 80%, potrivit datelor Fondului Monetar International (FMI). De asemenea, criza a aparut tot din SUA, din colapsul creditelor subprime, care au tras dupa ele piata imobiliara sI sectorul bancar, in 2007-2008. Mai mult, anul trecut, cand au aparut initial problemele privind Grecia, Portugalia sI Irlanda sI in acest an, cand au inceput sa fie afectate tari precum Italia sI Spania, americanii au sustinut ca nu trebuie aplicata austeritate sI reduceri, ci o politica expansionista, care sa stimuleze cresterea economica. Aceasta ar fi dus exact la cresterea datoriilor.

Planul de salvare nu include emiterea de obligatiuni comune pentru zona euro

Westerwelle a dat cateva indicii despre existenta unui plan de salvare in trei puncte: Europa sa devina o uniune in adevaratul sens, pedepsele pentru statele cu situatii financiare slabe permanente sa fie fie mai drastice iar competitivitatea in UE sa creasca. El a reiterat opozitia Berlinului in privinta emiterii de obligatiuni comune, idee sugerata de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si sustinuta de mai multi economisti. De asemenea, miliardarul american George Soros spune ca euroobligatiune vor salva zona, iar ideea a prins sI la socialistii europeni.


×