BANII VORBESC
Romania este o tara a carei economie a crescut in ultimele trei luni cu 6,1%. Cel putin asa reiese din datele furnizate recent de statistica oficiala, desi scepticii sunt tentati a spune ca economia se vede altfel dinauntrul ei decat de la Palatul Victoria.
VICTOR CIUTACU
Pe fundalul acestui "galop al raportarilor" catre o economie de tip capitalist, ambalat lucitor si livrat cu fundita rosie poporului, pe principiul "multi vad, putini pricep", se intrezareste insa o imagine mai degraba intunecata.
76% dintre romanii chestionati in ultimul Barometru de Incredere al Consumatorului, realizat de Gfk Romania, spun ca le este imposibil sa economiseasca, iar 47% dintre ei nu-si permit nici macar o banala (in alte tari) cumparare de bunuri. La un salariu mediu de 6 milioane lei pe luna, cum ne anunta triumfatoarea statistica guvernamentala (asta apropos de echidistanta raportarilor), este cvasiimposibil sa reusesti a-ti asigura traiul zilnic. Despre economii sau investitii (91% sunt constienti ca nu-si pot construi/cumpara o casa), nici vorba. Lucru pe care studiul anterior citat il confirma: 54% abia isi acopera cheltuielile curente, 22% au deja datorii, 7% apeleaza la economiile anterioare, in vreme ce numai 17% reusesc sa economiseasca. Cifrele de mai sus ar trebui sa zbarleasca pielea oricarui om aflat in deplinatatea facultatilor mintale. Sa vorbesti de crestere si dezvoltare pe fondul unei pauperizari din ce in ce mai accentuate este, daca dorim sa ne exprimam bland, usor nepoliticos. Cu toate acestea, uluitoare este ponderea contribuabililor care si-au depus in termen declaratiile de impozit. Nu mai putin de 92% dintre romani au anuntat statul, prin bratul sau armat numit Ministerul Finantelor, cat au ridicat de la casierie in cursul anului precedent, fara ca pentru stimularea lor sa se mai puna in opera campanii publicitare inepte sau amenintari televizate cu amenzi.
Si daca facem abstractie de salariatii cu un singur loc de munca, carora declaratiile le-au fost depuse angajatori, tot rezulta ca imensa majoritate a celor cu doua sau mai multe slujbe au jucat, la randul lor, rolul de contribuabili onesti. Viata de zi cu zi demonstreaza ca numarul celor care traiesc indestulator din veniturile generate de un serviciu si opteaza pentru un extra-job este infim. Adica, mai abrupt spus, nu de prea mult bine isi iau romanii mai multe slujbe, ci de nevoie. Iar (sa le spunem) "nevoiasii" au ales - din frica, din simt civic, Dumnezeu stie de ce - sa informeze perceptia asupra sumelor castigate cinstit, constienti fiind de faptul ca, un pic mai tarziu, la marea regularizare, vor veni cu bani de-acasa. Sunt aceiasi romani care, la fiecare inceput de an, dau navala sa-si plateasca darile catre comunitatile locale unde traiesc, sunt cei care se indatoreaza pentru a-si plati intretinerea.
Citește pe Antena3.ro