x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nimeni nu va câştiga într-un război comercial între China şi SUA

Nimeni nu va câştiga într-un război comercial între China şi SUA

20 Mar 2018   •   09:42
Nimeni nu va câştiga într-un război comercial între China şi SUA

Premierul chinez Li Keqiang a avertizat că nu va exista niciun câştigător într-un război comercial între China şi SUA şi şi-a exprimat speranţa că ambele părţi vor rămâne "calme". Relaţiile stabile dintre China şi SUA vor fi benefice pentru întreaga lume, a lansat Li Keqiang.

 

"China nu vrea să vadă un excedent comercial ridicat pe relaţia cu SUA", a afirmat premierul, adăugând că speră ca Washingtonul să atenueze restricţiile la exporturile de tehnologie ridicată către China. "Nu vrem să vedem un război comercial!", a dat asigurări Li Keqiang.

Pe 1 martie, Donald Trump a anunţat introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, dar a exceptat Canada şi Mexic şi a oferit posibilitatea excluderii altor aliaţi. Taxele ar urma să intre în vigoare în data de 23 martie.

Donald Trump a avut un ton provocator, declarând că războaiele comerciale sunt bune şi sunt uşor de câştigat, după ce planul său de a impune tarife la importurile de oţel şi aluminiu a provocat critici în întreaga lume şi a dus la scăderea pieţelor bursiere globale.

"Când o ţară (SUA) pierde miliarde de dolari în schimburile comerciale pe care le face cu fiecare ţară, războaiele comerciale sunt bune şi sunt uşor de câştigat", a scris Trump, pe Twitter. China a cerut ulterior SUA să retragă "cât mai curând posibil" noile taxe impuse la importurile de oţel şi aluminiu anunţate de administraţia Trump, deoarece "vor avea un grav impact" asupra comerţului internaţional.

La rândul său, Asociaţia Fierului şi Oţelului din China (CISA) şi-a manifestat opoziţia faţă de noile taxe, care "violează normele OMC şi perturbă ordinea comercială internaţională". AGERPRES

×