x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nivelul comisioanelor bancare la carduri încalcă legea concurenţei

Nivelul comisioanelor bancare la carduri încalcă legea concurenţei

de Elena Stan    |    27 Feb 2014   •   21:04
Nivelul comisioanelor bancare la carduri încalcă legea concurenţei
Sursa foto: Thinkstock

MFP a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede limitarea comisioanelor interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cardurile de credit
Nivelul comisioanelor bancare în cazul cardurilor este stabilit prin încălcarea legii concurenţei, el fiind  prin înţelegere, prin posibile carteluri, ceea ce nu este corect, a declarat Georgeta Fotino, şeful Direcţiei Servicii în cadrul Consiliului Concurenţei (CC). 

“Nivelurile acestea sunt stabilite prin încălcarea legii concurenţei şi atunci Consiliul a făcut o analiză a pieţei să vadă cum şi dacă va interveni. Faptul că nu a intervenit până acum nu înseamnă că nu poate interveni. Consiliul are instrumente să intervină şi fără această formă de reglementare, dar, pentru că şi Comisia Europeană a optat pentru un regulament, Consiliul Concurenţei a agreat proiectul de act normativ al MFP”, a afirmat oficialul Consiliului Concurenţei. În aceste condiţii, Consiliul Concurenţei salută proiectul de act normativ al Ministerului Finanţelor Publice care prevede limitarea tranzacţiilor în numerar şi reducerea comisioanelor interbancare în cazul plăţilor cu cardul. “Prin limitarea tranzacţiilor cash, ne aşteptăm ca o parte a tranzacţiilor să se ducă în zona bancară şi este firesc ca şi în zona bancară să apară o reaşezare a comisioanelor. Propunerea de azi a fost să existe un pas intermediar de reducere a comisioanelor până când proiectul de regulament al Comisiei Europene se aprobă, să existe o plafonare intermediară. Aşteptăm propuneri din partea participanţilor să vedem care ar fi acest nivel pentru reducerea în trepte”, a declarat Dan Manolescu, secretaru de stat în MFP. 

Proiect de ordonanţă

Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede limitarea comisioanelor interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cardurile de credit. Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informaţiilor obligatorii din acordurile bancă ­ comerciant constituie contravenţie şi vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.000 de lei.

Reducerea comisioanelor bancare va fi transferată consumatorilor
Adrian Manolache, responsabil pe probleme juridice al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale (AMRC) din România, a declarat că susţine proiectul MFP doar dacă prevederile privind limitarea tranzacţiilor cash vor fi aplicate concomitent cu cele privind reducerea comisioanelor bancare. “O dată ce se limitează plăţile cash, incidenţa plăţilor electronice va creşte foarte mult, iar costurile ar creşte semnificativ”, a spus Manolache. Acesta a adăugat că orice reducere de cost generată de reducerea comisioanelor bancare va fi transferată consumatorilor.
Cosmin Vladimirescu, country manager MasterCard pentru România şi Moldova, a subliniat că România are un grad de penetrare a plăţilor electronice de numai 6%, faţă de o medie europeană de 30%, iar măsura ar afecta investiţiile în infrastructura de plăţi electronice.


×