x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nivelul redevenţelor stagnează, se schimbă preţurile de referinţă

Nivelul redevenţelor stagnează, se schimbă preţurile de referinţă

25 Oct 2017   •   22:13
Nivelul redevenţelor stagnează, se schimbă preţurile de referinţă
Sursa foto: cta88/Getty Images/iStockphoto

Redevențele actuale, stabilite prin Legea petrolului din 2004, sunt cuprinse între 3% şi 13,5% în cazul petrolului, iar în cazul gazului între 3 şi 13%. Statul a încasat anul trecut din redeven­ţele petroliere puţin peste un miliard de lei, sumă mai mică cu 16% comparativ cu cea încasată în 2015, motivul fiind scăderea cotaţiilor. 

Apar noi preţuri de referinţă 

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, preţul de referinţă al petrolului în funcţie de care se va calcula redevenţa nu se va mai raporta la ţiţeiul Suez Blend, ci la cel Brend care este de referinţă la nivel mondial şi este mai scump. În cazul gazelor naturale, noul preț de referință nu va mai fi cel fixat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) în 2008 (495 lei/mia de metri cubi), el urmând să fie dat de cotația gazelor naturale pe piața angro centralizată - OPCOM. 

Suprataxă pentru transport 

De asemenea, noul proiect lasă nemodificată redevenţa de 10% aplicată la valoarea veniturilor brute realizate din operațiuni petroliere de transport și tranzit al petrolului prin siste­mele naționale de transport al petrolului, precum și din opera­țiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere aflate în proprietatea publică a statului. Ca o noutate însă, proiectul mai impune o redevenţă, a cărei cotă nu este deocamdată stabilită, aplicată asupra veniturilor brute obţinute din operațiuni petroliere de transport prin sisteme de transport, altele decât Sistemul național de transport al petrolului, precum şi din operațiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere, altele decât cele aflate în proprietatea publică a statului. Cota urmează să fie stabilită conform unei metodologii elaborate de ANRM şi aprobată prin HG. În cazul gazelor este păstrată vechea cotă de 3% din valoarea venitului brut realizat din operațiunile de înmagazinare subterană a gazelor naturale. 

×