x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noi biruri pentru români. Guvernul pregătește taxe și impozite URIAȘE

Noi biruri pentru români. Guvernul pregătește taxe și impozite URIAȘE

de Redacția Jurnalul    |    02 Aug 2023   •   13:15
Noi biruri pentru români. Guvernul pregătește taxe și impozite URIAȘE

Românii, grav afectați de inflație și scumpiri, vor fi acum și mai împovărați de creșterea taxelor și impozitelor. Măsurile pregătite de guvernul Ciolacu vor permite autorităților să golească și mai mult buzunarele contribuabililor.

Incapacitatea autorităților de a gestiona eficient bugetul de stat se răsfrânge asupra populației, întrucât coaliția de guvernare pare hotărâtă să bage și mai mult mâinile în buzunarele românilor. 

În timp ce pensiile magistraților rămân uriașe, majorările salariale în instituțiile publice continuă, dar se desființează posturi vacante și se menține o instituție inutilă, cum este Ministerul Familiei!,  IMM-urile vor fi în risc mare de faliment, educația, și așa deficitară, va costa și mai mult, iar proprietarii de locuințe nu vor ști dacă le mai pot păstra sau să le vândă, în ambele situații ieșind în pierdere. 

Cele mai importante măsuri vizează impozite mai mari pentru unele imobile, creșterea TVA - inclusiv la manualele școlare!, taxe majorate la vânzările de case și terenuri, modificarea impozitului pe dividende dar și pentru IMM-uri. 

Principalele măsuri pregătite de guvern

1. Impozit pe imobilele cu valoare mai mare de 500.000 de euro

Una dintre principalele măsuri îi vizează pe unii proprietari de imobile, care ar putea plăti un impozit mai mare dacă valoarea cumulată a acestora depășește 2,5 milioane de lei, arată un draft de OUG al coaliției de guvernare. 

Persoanele fizice care au proprietăți a căror valoare cumulată depășește 2,5 milioane de lei ar putea plăti astfel un impozit suplimentar de 1%. Procentul se calculează asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de administrația financiară locală prin decizia de impunere și plafonul de 2,5 milioane de lei.

2. Impozit la vânzarea proprietăților

"La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează la valoarea tranzacţiei prin aplicarea următoarelor cote:

a) 5% pentru construcţiile de orice fel şi terenurile aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, deţinute o perioadă de până la 3 ani inclusiv;

b) 3% pentru imobilele descrise la lit. a), deţinute o perioadă mai mare de 3 ani", se arată în draftul OUG.

3. Majorarea impozitului pe dividende

Veniturile din dividende la 10%, de la 8% în prezent, precum și a impozitului pe câștigurile de capital de la 1% și 3% la 3% si 5% pentru deținerile peste, respectiv sub, un an.

4. Creșterea TVA 

Aceasta s-ar putea majora de la 5% la 9% pentru:

- manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, pe suport fizic şi/sau pe cale electronică

- servicii constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice

- livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite

- livrare de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare - persoane fizice şi juridice, inclusiv spitale, dispensare medicale

- livrarea de energie termică în sezonul rece - populaţie, spitale publice sau private, ONG-uri

- livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă

- livrarea de produse ortopedice

Produse care își mențin TVA 9%

- alimente, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor

- băuturi alcoolice şi neacoolice

- alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 5g/100g produs

5. Majorarea impozitului pentru IMM-uri

Cote de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor:

- 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei 

- 3% pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 300.000 lei

- 3% pentru microîntreprinderile care desfăşoară activități de editare a jocurilor de calculator, restaurante, activităţi de alimentație (catering) pentru evenimente, baruri și alte activități de servire a băuturilor, activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, activități de asistență medicală generală, activități de asistență medicală specializată, activități de asistență stomatologică, alte activități referitoare la sănătatea umană.

Taxe și impozite uriașe

×
Subiecte în articol: impozit case proprietati biruri taxe