x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noi reguli pentru creditele ipotecare

Noi reguli pentru creditele ipotecare

15 Sep 2016   •   19:20
Noi reguli pentru creditele ipotecare
Sursa foto: AlexRaths/Getty Images/iStockphoto

Guvernul a adoptat ieri o ordonanță de urgență care reglementează contractele de credit pentru bunuri imobile, ordonanţă care transpune la nivel național dispozițiile Directivei nr. 2014/17/UE.  

Noul act normativ permite conversia creditelor dintr-o valută în alta ori de câte ori se constată o depreciere mai mare de 20%, iar, în această situaţie, rata creditului imobiliar trebuie să scadă cu minim 10%.

O altă schimbare importantă se referă la condiţiile de executare silită a debitorului aflat în dificultate financiară. „ Consumatorul (NR- persoana aflată în executare silită) are dreptul să solicite creditorului  vânzarea bunului imobil ipotecat direct. Creditorul acordă acest drept pentru o perioadă de cel puțin şase luni", se arată în ordonanţă.

O altă prevedere importantă vizează că dezvoltatorii imobiliari pot acorda credite, începând cu 1 ianuarie 2017, doar dacă sunt înregistrați la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Totodată, și firmele de recuperare de creanțe nu-şi vor mai putea desfășurata activitatea dacă nu se înregistrează la ANPC. Ordonanța de urgență intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării.

×