x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Numai 2 - 3 la sută din ţigările de contrabandă sunt confiscate de autorităţi

Numai 2 - 3 la sută din ţigările de contrabandă sunt confiscate de autorităţi

15 Iun 2010   •   00:00

Numai doi-trei la sută din ţigările de contrabandă sunt confiscate de autorităţi, în primele cinci luni ale anului fiind confiscate 120 de milioane de ţigarete, a declarat, marţi, directorul corporate affairs Philip Morris pentru România şi Bulgaria, Andrei Vasilescu, cu prilejul unei acţiuni de distrugere de ţigarete de contrabandă.

'Cantitatea de mărfuri confiscată în primele cinci luni ale anului 2010 se ridică la 120 de milioane de ţigarete. Numărul ţigărilor vândute legal pe piaţa din România a fost de opt miliarde de bucăţi, în primele cinci luni', a afirmat acesta, potrivit Agerpres.

De asemenea, reprezentantul Philip Morris a estimat că nivelul evaziunii fiscale s-a redus de la 36,2 la sută din consum la începutul anului 2010, la 30 la sută, după primele cinci luni.

'Evaziunea fiscală în cazul ţigărilor se ridică în 2010 la aproximativ un miliard de euro. În 2009, aceasta a reprezentat 23 - 24 la sută din consum. În 2009, pierderile la bugetul de stat au fost de 700 milioane euro - 800 milioane euro. După creşterea accizei, contrabanda a crescut, dar de la începutul anului, când reprezenta 36,2 la sută din consum, aceasta a scăzut la 30 la sută', a menţionat Andrei Vasilescu.

Totuşi, acesta a adăugat că autorităţile au confiscat numai doi - trei la sută din totalul ţigărilor din surse ilicite.

În ceea ce priveşte impactul noii legislaţii privind combaterea evaziunii fiscale, reprezentantul Phillip Morris a afirmat că aceasta a fost agreeată de companiile din sector şi că îşi va face efectele după ce va fi aplicată.

'Piaţa legală a ţigărilor a scăzut cu 40 la sută în primul trimestru al anului 2010, iar acest an va fi categoric unul mai greu decât 2009', a precizat acesta.

Acţiunea de distrugere de ţigarete de contrabandă realizată de Philip Morris a vizat distrugerea a 30 milioane ţigarete, reprezentând captura din acest an repartizată, până în prezent, companiei şi se derulează pe parcursul a patru zile.

'Valoarea capturii ce urmează să fie distrusă s-ar ridica, pe piaţa neagră, la 10 milioane lei. Ţigările sunt distribuite fabricanţilor de către autorităţi în funcţie de mărcile pe care aceştia le produc. Cantitatea de ţigări este împărţită producătorilor prin rotaţie sau în funcţie de cota de piaţă', a declarat Andrei Vasilescu.

Ţigările de contrabandă se comercializează la preţuri cuprinse între 4,5 lei şi 8 lei, iar cele legale la preţuri cuprinse între 8,3 lei şi 10,9 lei, potrivit reprezentanţilor producătorilor.

Cele mai mari cantităţi de ţigarete de contrabandă provin din Republica Moldova, Duty Free şi Ucraina, potrivit studiului Novel Research.


×
Subiecte în articol: redactie