Copraag Entrepreneur SRL, o firmă din Piteşti înfiinţată în 2017 şi care are doar trei angajaţi, a primit în ultimul an patru contracte în valoare totală de 30 de milioane de euro pentru realizarea de proiecte militare secrete, inclusiv la nivel NATO. Lucrările sunt prestate în Bucureşti şi Otopeni, iar principalul subcontractant al firmei argeşene este mult mai cunoscuta UTI Grup SA, deţinută de controversatul Tiberiu Urdăreanu. Pe de altă parte, conexiunile Copraag Entrepreneur SRL duc la Valentin Vişoiu, un alt om de afaceri cu istoric încărcat.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN), prin Unitatea Militară 02523, a atribuit pe 19 august 2019 un contract pentru „lucrări de execuţie pentru proiectele clasificate NATO Security Investment, programe aferente pachetului de capabilităţi CP 9A0996- RSOM (Reception, Staging and Oward Movement)”. Lucrările presupun realizarea unui centru operaţional de recepţie, facilităţi de manevrare încărcături de tip cargo, facilităţi tranzit personal, un depozit pentru echipamente de sprijin la sol, facilităţi depozitare şi o zonă de parcare, toate în cazarma 546 din Otopeni. Contractul în valoare de 42.171.392,7 lei, fără TVA, a fost câştigat de Copraag Entrepreneur SRL din Piteşti.
Lucrările au caracter secret
Copraag Entrepreuner SRL a câştigat licitaţia restrânsă organizată de MApN ca lider al unei asocieri din care mai fac parte nu mai puţin de nouă firme: M&D Cons Investiţii SRL, Secunet Project SRL, Pyralis Services SRL, Expert Instal SRL, UTI Grup SA (cel mai mare subcontractant, cu 30% din lucrări), Idecon S.A.U. Zaragoza, Confrasilvas Cofraje SRL, Wapo Service SRL şi Ascon Partners SRL. Firma din Piteşti care a primit 10 milioane de euro pentru construirea unui obiectiv clasificat NATO a raportat în 2017, anul înfiinţării, cifră de afaceri 0, pentru ca în 2018 să explodeze până la 37,8 milioane lei şi un profit net de cinci milioane lei, cu doar trei angajaţi.
Cifră
30.000.000 de euro este valoarea contractelor primite de la MapN
Contractul de la MApN nu este primul pentru Copraag Entrepreneur SRL. Pe 2 aprilie 2019, UM 02523 îi atribuia lucrările pentru realizarea unui complex multifuncţional de pregătire, cu pavilion special şi modernizarea reţelei de utilităţi în cazarma 3503 Bucureşti, un alt proiect clasificat secret de serviciu, în valoare de 41.663.111,6 lei. De asemenea, pe 23 aprilie 2019, aceeaşi UM 02523 îi acorda un contract de 20.084.507,77 lei, pentru un „proiect clasificat secret de serviciu: lucrări şi servicii având ca obiect proiectul complex pentru o structură de informaţii a Armatei- asigurare facilităţi noi în cazarma Bucureşti”. În fine, pe 11 aprilie 2018, tot UM 02523 i-a oferit lucrările de 38.407.579,18 lei pentru realizarea unui pavilion multifuncţional în cazarma 3493 Bucureşti. Una peste alta, Copaarg Entrepreuner SRL, firmă cu doar 3 angajaţi, a primit într-un singur an de la Armată lucrări de 142.326.591,25 lei.
Despăgubire record de la ANRP
Copraag Entrepreuner SRL este deţinută în proporţie de 50% de Ascon Partners SRL, o firmă de inginerie din Piteşti subcontractantă, de altfel, şi în prezentul contract de la MApN. Restul părţilor sociale sunt ale lui Adrian Dorel Grigore, care este şi administratorul suprinzătoarei societăţi piteştene. Pe de altă parte, Ascon Partners SRL este deţinută de Nelu Ciobanu, director general la Conarg Construct SRL din Piteşti, parte a grupului de firme Conarg, controlat de milionarul Valentin Vişoiu (foto). Reţinut la un moment de DNA în dosarul de corupţie al lui Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteştiului, Vişoiu a fost beneficiarul unei despăgubiri record, de 84 de milioane de euro, acordată ilegal de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). În 2018, instanţa a decis anularea despăgubirii acordate în acţiuni la Fondul Proprietatea pentru cele 20 de hectare de teren din Sectorul 3 solicitate de Vişoiu.
Turnător de nume grele
Câteva cuvinte trebuie spuse şi despre principalul subcontractant al lucrărilor militare clasificate la nivel NATO de 10 milioane de euro oferite de MApN. UTI Grup SA este printre cele mai ofertate firme cu privire la servicii şi lucrări de securitate, de la Portul Constanţa, la Metrorex şi de la aeroporturile bucureştene la Nuclearelectrica.
Compania deţinută de controversatul afacerist Tiberiu Urdăreanu a primit de-a lungul timpului contracte de peste 200 de milioane de euro de la instituţii cheie ale statului.
Urdăreanu a devenit cunoscut în ultimii ani atât pentru denunţurile sale la DNA, cât şi pentru postura sa de inculpat. Personaje grele, precum fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, fostul primar al Iaşiului, Gheorghe Nichita, preşedintele PNL Ludovic Orban sau fostul şef SRI, actualul ambasador în SUA, George Maior, au fost denunţaţi de Tiberiu Urdăreanu că ar fi primit mită de la el.
O firmă abia înfiinţată primeşte pe bandă rulantă contracte de la Armată pentru realizarea de proiecte secrete