x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ofensiva de vara a bancilor grecesti

Ofensiva de vara a bancilor grecesti

de Dan Constantin    |    18 Iun 2005   •   00:00
Ofensiva de vara a bancilor grecesti

Incet, dar sigur Grecia devine principalul partener al Romaniei in zona Balcanilor. Investitiile grecesti se indreapta acum catre zona financiar-bancara, unde sunt anuntate decizii importante in perioada imediat urmatoare.

Incet, dar sigur Grecia devine principalul partener al Romaniei in zona Balcanilor. Investitiile grecesti se indreapta acum catre zona financiar-bancara, unde sunt anuntate decizii importante in perioada imediat urmatoare.

Principala concluzie a Forumului economic romano-elen desfasurat recent la Atena a fost ca puternicele grupuri economice din Grecia gasesc in Romania o piata prielnica pentru dezvoltarea afacerilor. Oameni politici de prima marime, bancheri, experti ai institutiilor internationale reuniti la conferinta organizata de Forum Invest au adus in discutie numeroase argumente care sustin ca legaturile dintre cele doua tari intra intr-o noua faza o data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

VEDETE. In centrul atentiei reuniunii au fost doua grupuri bancare din Grecia: National Bank of Greece (NBG), proprietarul in Romania al Bancii Romanesti, si EuroBank, actionarul majoritar la Bancpost. NBG si-a expus prin reprezentantii sai in zilele forumului obiectivele pentru piata romaneasca, unde doreste sa relanseze puternic activitatea Bancii Romanesti, unde va avea 50 de sucursale pana la sfarsitul anului.

PROIECTE. NBG este cel mai mare grup financiar din Grecia si a injectat in acest an in Banca Romaneasca un flux puternic de capital, pe baza caruia activele din Romania s-au dublat fata de anul trecut. Petru Rares - country manager - a spus ca reteaua de bancomate va creste de 2,5 ori si vor fi lansate pana la sfarsitul anului serviciile de telefon banking si Internet banking.

EuroBank considera ca are o pozitie buna in Romania prin cele 154 de sucursale Bancpost, in care lucreaza circa 3.400 de salariati, o treime din numarul de salariati al intregului grup. Creditele ipotecare in lei si valuta cu dobanzi de 10,9% si respectiv 7,5% lansate de Bancpost vor fi de mare atractie pentru piata romaneasca.

PRIVATIZAREA CEC
La Forumul de la Atena, Eugen Radulescu, presedintele CEC, a fost in pozitia de a fi curtat de reprezentantii mediilor bancare pentru a furniza informatii de ultima ora legate de privatizarea CEC. EuroBank este interesat de CEC si asteapta raportul JP Morgan de evaluare a institutiilor - preciza Georgio Michelis - directorul general EuroBank. In acelasi timp si grupul National Bank of Greece are intentii concrete de a participa la privatizarea CEC. Analistii pietei bancare apreciaza ca potentialul CEC este sa ajunga pe locul doi pana in 2010 pe piata bancara romaneasca.
×
Subiecte în articol: economic