Creșterea temperaturii și emisiile record amplifică riscul colapsului
Temperaturile globale și cele ale oceanelor au înregistrat un maxim istoric în 2023, pe fondul arderii masive de combustibili fosili. Omenirea continuă să crească cu 200.000 de persoane pe zi, iar numărul animalelor domestice, precum bovinele și oile, se extinde cu 170.000 zilnic, contribuind semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră. Raportul identifică 28 de puncte critice care ar putea declanșa prăbușiri majore, cum ar fi topirea calotei glaciare din Groenlanda, potrivit The Guardian.
Fenomenele meteo extreme și riscul instabilității geopolitice
Încălzirea globală a alimentat o serie de fenomene meteorologice extreme, inclusiv uragane și valuri de căldură, ce afectează deja milioane de oameni. Profesorul William Ripple, de la Universitatea de Stat din Oregon, avertizează că aceste schimbări climatice ar putea duce la strămutări masive și la o creștere a instabilității geopolitice, cu riscul unui colaps parțial al societății.
Omenirea trebuie să ia măsuri decisive
Raportul face apel la o acțiune rapidă și decisivă pentru a limita impactul crizei climatice. Reducerea emisiilor de metan și de carbon, combaterea risipei și trecerea la diete pe bază de plante sunt câteva dintre măsurile esențiale. În ciuda creșterii energiei solare și eoliene cu 15% în 2023, combustibilii fosili continuă să domine sistemul energetic global, iar opoziția economică față de schimbări persistă.
Oamenii de știință avertizează că, fără acțiuni drastice, consecințele asupra vieții pe Pământ vor fi devastatoare, milioane de decese fiind anticipate până în 2050. „Viitorul umanității atârnă de un fir de păr”, se subliniază în raport.