x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie OMV Petrom deschide balul raportărilor la Bursă

OMV Petrom deschide balul raportărilor la Bursă

de Adrian Stoica    |    03 Feb 2021   •   08:13
OMV Petrom deschide balul raportărilor la Bursă

La Bursa de Valori Bucureşti începe, joi, sezonul raportărilor financiare aferent anului 2020. Investitorii vor avea astfel acces la primele date financiare clare despre cum au mers companiile în anul pandemiei.

Un an greu, atât pentru companii, cât şi pentru guvern, care a trebuit să crească puternic cheltuielile, în încercarea de a încetini răspândirea coronavirusului şi de susţinere a economiei. Creşterea lor a dus la o majorarea puternică a deficitului. În consecinţă, Guvernul va avea în continuare nevoie de resurse financiare semnificative pentru a astupa golurile lăsate, iar acest lucru ar putea face ca acesta să ia în calcul varianta să solicite  companiilor de stat dividende suplimentare. Nu ar fi însă ceva surprinzător, şi alte guverne recurgând la această alternativă în anii trecuţi. Decizia trebuie însă bine cântărită, pentru a nu le afecta acestora planurile de investiţii şi în condiţiile în care activitatea unora dintre ele a fost afectată de criza sanitară şi criza economică asociată.  

Tradeville, cel mai mare broker de retail din România, a făcut o estimare a dividendelor pentru anul financiar 2020 ale companiilor listate la BVB şi plătibile în 2021. Companiile analizate de Tradeville fac parte dintr-o selecţie proprie, majoritatea lor constituind indicele BET-XT, fiind excluse din analiză companiile care au înregistrat o valoare negativă a indicatorului profit net LTM (last twelve months) 2020 sau despre care consideră că nu sunt consecvente în ceea ce priveşte distribuirea de dividende sau nu distribuie dividende către acţionari. 

„BET-XT” reprezintă denumirea indicelui „Bucharest Exchange Trading Extended” Index şi el  reflectă evoluţia preţurilor celor mai tranzacţionate 25 de companii de pe Piaţa Reglementată a BVB, inclusiv societăţile de investiţii financiare.

Prima companie care va raporta la BVB rezultatele financiare pe anul trecut va fi OMV Petrom. Potrivit analizei Tradeville, se estimează că profitul net al companiei pe ultimele 12 luni va fi de 1,7 miliarde de lei. Comparativ cu 2019, când profitul net raportat a fost de 3,6 miliarde de lei, cel estimat pentru 2020 indică o scădere semnificativă, dar, chiar şi în aceste condiţii, se prognozează că valoarea dividendelor/acţiune va rămâne neschimbată, de 0,0310 lei.

BRD, randament estimat al dividendului, peste Banca Transilvania

Potrivit analizei citate, se aşteaptă ca BRD-Groupe Societe Generale să vină cu un randament al dividendelor aferente anului trecut de 10,8%, în timp ce Banca Transilvania să ofere un randament de 3,3%. Criza economică şi-a pus amprenta şi asupra celor două bănci, estimările indicând o scădere a profitului net. Astfel, dacă în 2019 BRD a raportat un profit net de 1,49 miliarde de lei, pentru ultimele 12 luni acesta este de un miliard de lei. În acelaşi timp, raportările Băncii Transilvania  arată un profit net de 1,84 miliarde de lei în 2019, în timp ce pentru ultimele 12 luni acesta se ridică la 1,33 miliarde de lei

 

Tabel

Sursa: analiza Tradeville

* Ultimul dividend acordat a fost aferent exerciţiului financiar 2018 

** În politica de dividend actuală, S.E. Electrica S.A. precizează că distribuie dividende din profitul net individual şi nu consolidat. Din cauza indisponibilităţii datelor individuale pentru perioadele ianuarie-septembrie 2020, respectiv ianuarie-septembrie 2019, s-a omis calcularea unui profit net individual pentru ultimele 12 luni încheiate la 30 septembrie 2020. 

*** Prin derogare de la Metodologie, valoarea înscrisă pe coloana „Ultimele 12 luni Profit net” la nivelul Fondului Proprietatea este obţinută pornind de la (i) venitul provenit din dividendele anuale primite de Fond de la societățile din portofoliu, cu excepția distribuţiilor speciale de numerar, (ii) plus dobânzile aferente lichidităților, (iii) minus cheltuieli şi impozite şi (iv) minus repartizările obligatorii la rezerve conform reglementărilor în vigoare.

 

Declinul companiilor energetice

Indicele BET-NG, ce reflectă parcursul companiilor energetice şi de utilităţi de la Bursa de Valori Bucureşti, a înregistrat anul trecut un declin de 11,8%, cea mai mare scădere din rândul coşurilor de acţiuni de la bursa noastră în 2020. Scăderea a fost generată, în primul rând, de declinul preţurilor acţiunilor OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG), companiile care au cele mai mari ponderi în indicele BET-NG. Activitatea lor a fost perturbată de restricţiile impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19. De asemenea, scăderea indicelui a fost influenţată şi de declinul titlurilor Transgaz (TGN), companie fiind afectată de scăderea veniturilor din tranzitul internaţional.

×