x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie OMV se lupta singura pentru Petrom

OMV se lupta singura pentru Petrom

28 Feb 2004   •   00:00

Compania austriaca OMV nu va realiza un consortiu cu ceilalti competitori pentru achizitionarea Societatii Nationale de Productie a Petrolului Petrom. Romania este cea mai importanta piata pentru viitor in strategia expansiunii grupului petrolier OMV in Europa Centrala si de Est, a declarat ieri Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele grupului austriac.

Ruttensorfer a precizat ca OMV nu poarta negocieri cu nici unul dintre candidatii ramasi in cursa pentru achizitionarea Petrom. Grupul austriac este una dintre cele sapte companii ramase in cursa pentru preluarea SNP Petrom, alaturi de ENI Italia, PKN Orlen Polonia, MOL Ungaria, Gazprom Rusia, Hellenic Petroleum Grecia, Occidental Oil&Gas Holding Corporation SUA si Glencore Elvetia.

Regiunea Dunarii, punct strategic

Cu toate ca a refuzat sa comenteze explicit pe tema privatizarii SN Petrom, oficialul austriac a lasat sa se inteleaga importanta vitala a eventualei adjudecari a companiei romanesti pentru dezvoltarea regionala a OMV. Tinta strategica a grupului austriac este de a-si consolida pozitia de lider in "regiunea Dunarii", dar fara PETROM, planul OMV este sa ajunga pana in 2008 la o cota de piata de 20% in aceasta arie, prea putin pentru statutul de lider tintit. "Suntem foarte fericiti cu structura integrata a Petrom ", a declarat totusi Ruttenstorfer. El nu a exclus insa posibilitatea renuntarii la unele operatiuni ale SNP, in cazul in care OMV va castiga competitia pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni.

Proiecte

Presedintele OMV nu s-a aratat incomodat nici de faptul ca grupul detine deja 25% din Rompetrol si ca, prin achizitia Petrom, ar putea avea probleme cu reglementarile concurentiale. "Guvernului Roman ii place concurenta. Si noua ne place concurenta", a mai spus Ruttenstorfer. Pana in 2008, OMV intentioneaza sa aiba in Romania 110 statii de distributie, care vor folosi direct sau indirect 3.500 de angajati. De asemenea, OMV este partener cu Transgaz in cadrul consortiului care va construi si exploata gazoductul Nabucco, prin care gazele venite din Azerbaidjan, prin Turcia si Bulgaria vor ajunge in Europa Centrala. Vanzarile grupului au fost de 5.606 milioane euro in primele noua luni ale anului trecut.

×
Subiecte în articol: economic petrom