x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie OMV vrea să exporte gazele extrase din Marea Neagră

OMV vrea să exporte gazele extrase din Marea Neagră

de Adrian Stoica    |    21 Dec 2017   •   12:50
OMV vrea să exporte gazele extrase din Marea Neagră
Sursa foto: SergBob/Getty Images/iStockphoto

OMV va discuta cu partenerul său american Exxon despre proiectul “Neptun” din zona offshore românească a Mării Negre, astfel ca în 2018 să se poată lua decizia finală de investiţie, iar acest lucru este inclus în calendar, a afirmat, ieri, directorul general al OMV, Rainer Seele, la o întâlnire cu jurnaliştii. 

Potrivit presei străine prezente la întâlnire, în opinia lui Rainer Seele, proiectul “Neptun” este deosebit de important pentru OMV Petrom deoarece îi va îmbunătăţi rezervele şi îi va majora producţia de gaze naturale.

Dificultatea acestui proiect este legată de vânzarea volumelor mari de gaze, care sunt atât de mari, încât “nu pot fi consumate nici măcar de piaţa românească”.

În acest context, directorul OMV a susţinut că este necesar ca Guvernul României să acorde o licenţă de export. „Fără export, dezvoltarea zăcământului de gaze nu este posibilă”, a subliniat şeful OMV. Compania OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent. Primele estimări arată că în perimetrul Neptun ar putea fi între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, producţia anuală de gaze a României este de circa 11 miliarde de metri cubi. Începerea exploatării în blocul Neptun din Marea Neagră va însemna investiţii majore în forarea a zeci de sonde şi în construcţia unei conducte care să aducă gazele naturale la ţărm. ExxonMobil Exploration and Production Romania și OMV Petrom dețin fiecare 50% din sectorul de apă adâncă al blocului Neptun. OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, cu activităţi în sectoarele Upstream, Downstream Gas, Downstream Oil. La nivel general, Rainer Seele a subliniat că strategia viitoare a grupului austriac OMV nu se va mai baza atât de mult pe afacerile din Europa, ci pe o mai mare internaţionalizare. Noua strategie urmează a fi prezentată acţionarilor în luna martie a anului viitor, cu ocazia Capital Markets Day.

 

 

×
Subiecte în articol: omv petrom