x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie OPINIA BNR: Majorarea de taxe este problematică

OPINIA BNR: Majorarea de taxe este problematică

de Daniela Ivan    |    11 Dec 2008   •   00:00
OPINIA BNR: Majorarea de taxe este problematică

Viitorul guvern ar trebui să analizeze cheltuielile bugetare înainte de a decide majorări de taxe sau impozite, consideră guvernatorul Isărescu.

Majorarea principalelor taxe este “dilematică”, nefiind sigur efectul unei astfel de măsuri, iar viitorul guvern ar trebui să analizeze în primul rând cheltuielile bugetare. “Orice majorare de taxe principale în România, TVA sau cotă unică, este dilematică. E nevoie, mai degrabă, de o privire atentă în interiorul bugetului, pe cheltuieli, cum s-a construit, care sunt priorităţile”, guvernatorul BNR, a afirmat Mugur Isărescu.

ATENŢIE LA DEFICIT!
Guvernul trebuie să acorde o mare atenţie deficitului bugetar pentru că s-ar putea depăşi nivelul maxim permis de pactul de stabilitate, de 3% din PIB, atât în 2008, cât şi în 2009, dacă nu sunt adoptate măsuri fiscale din timp, a opinat Isărescu. “Am tot vorbit de un buget multianual. În loc de un buget multianual am avut multibugete într-un an. În loc de un buget pe trei ani s-au făcut trei bugete într-un an, iar rectificările au crescut într-un mod optimist bugetul”, a spus guvernatorul. El a mai adăugat că este o iluzie să credem că reprezentanţii Comisiei Europene vor accepta astfel de deficite, chiar dacă în unele state membre UE se vorbeşte de depăşirea nivelului de 3%, din cauza măsurilor anticriză. Banca Naţională a României a menţionat că prognoza CE indică pentru acest an un defict bugetar de 3,4% din PIB şi de 4,1% din PIB pentru 2009.

ECONOMIA VA CREŞTE
Vestea bună este că economia va creşte şi în anul 2009 cu un procent cuprins undeva între 3% şi 6%, consideră guvernatorul. Este aproape imposibil să intrăm în recesiune deoarece intrăm în anul viitor după o creştere de 8% în 2008, iar economia se manifestă inerţial. Şi Banca Mondială estimează că economia României va creşte cu 3,2% în 2009, iar deficitul de cont curent se va corecta semnificativ, până la 8,6% din PIB anul viitor, după o adâncire la 15,5% din PIB la finalul lui 2008, a anunţat ieri instituţia mondială. Şi Gikas Hardouvelis, economistul-şef al EFG Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost, crede că economia României ar putea creşte cu 3,8% în 2009, faţă de un avans al produsului intern brut cu puţin peste 8% anul acesta. Hardouvelis consideră că Guvernul ar trebui să facă toate eforturile pentru a atrage fondurile europene pentru proiecte de infrastructură. Şomajul va creşte în Romania în 2009, însă nu va deveni o problemă critică, a estimat Mugur Isărescu. El a precizat că şomajul nu va fi generalizat şi vor fi afectate doar anumite sectoare. În noiembrie, rata anuală a şomajului a urcat cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna precedentă, până la 4,1%, numărul şomerilor a crescut cu 12.788, potrivit ultimelor statistici oficiale.

REGIUNEA NU INTRĂ ÎN RECESIUNE
Statele emergente din Europa Centrală şi de Est vor evita anul viitor recesiunea, cu toate că vor simţi o încetinire a ritmului de creştere. “Încetinirea creditului în aceste ţări va frâna şi creşterea economică, dar nu ne aşteptăm să ducă la o criză catastrofală”, a spus Hardouvelis, care este şi director în cadrul cancelariei primului-ministru al Greciei. Frânarea creşterii economice se va manifesta pentru toate statele din zonă, indiferent de amploarea dezechilibrelor externe sau a balanţelor fiscale, consideră economistul. Pe de altă parte, băncile din regiune sunt mai bine capitalizate faţă de cele din statele Europei Occidentale, precum Germania, Franţa sau Marea Britanie, consideră economistul grec.

×
Subiecte în articol: economic