Actiunile Orange Romania ar putea fi listate, in 2005, atat la o bursa din Romania, cat si pe o piata de capital din exterior. Aceasta varianta nu a fost respinsa de presedintele Consiliului de Administratie al operatorului de telefonie mobila.
ELIZA POPA
Jacek Siwicki, director al Enterprise Investors, a declarat recent ca fondurile de investitii care detin participatii la Orange Romania nu se grabesc sa vanda actiunile, intrucat operatorul de telefonie are profituri in crestere si ar putea fi listat atat la o bursa din Romania, cat si pe o piata externa. "Orange a avut cresteri mult peste asteptari si putem ramane in companie inca doi-trei ani. In schimb, daca France Telecom va face o propunere avantajoasa putem sa negociem iesirea din societate", a mai spus Siwicki, fara sa ofere detalii. Fondul polonez reprezentat de Siwicki a plasat putin peste 20 milioane de dolari in actiuni ale Orange Romania.
LIMITARE A INVESTITIEI.Presedintele Consiliului de Administratie al Orange Romania, Andrei Chirica, a declarat pentru Mediafax ca posibilitatea listarii a fost evocata inca de acum cinci ani, in momentul intrarii in actionariatul companiei a investitorilor financiari. El a adaugat ca discutiile nu au fost finalizate din cauza situatiei societatilor de telecomunicatii pe bursele financiare mondiale in ultimii patru ani. In acelasi timp, Chirica, fost ministru al Comunicatiilor, a confirmat existenta unor discutii cu fondurile de investitii, care nu au dus insa la o decizie in ceea ce priveste achizitionarea pachetelor actionarilor minoritari. Potrivit unor surse din actionariat, acordul actionarilor stabileste dreptul minoritarilor de a solicita listarea actiunilor companiei. Totodata, durata de viata a investitiei realizata de fonduri este limitata la o perioada cuprinsa intre opt si zece ani. "Cererea poate fi facuta de oricare dintre actionari, insa decizia finala trebuie luata tinand cont de evaluarea tuturor posibilitatilor reale de succes, avand in vedere ca o cotare la bursa inseamna operatii complexe, care necesita timp", a explicat Chirica.
STRATEGIE DIFERITA. Daca Orange Romania va fi listata in 2005, atunci operatiunea va reprezenta o alegere a actionarului majoritar si nu a fondurilor, pentru ca au trecut doar cinci ani de la intrarea in companie, sustin surse din industria comunicatiilor. Listarea subsidiarei Orange din Romania ar fi insa diferita de strategia France Telecom, actionarul majoritar al grupului international de telefonie mobila. In ultima parte a anului trecut, compania franceza si-a extins controlul asupra diviziei de telefonie mobila Orange pana la 98,78% din capital, dupa ce a achizitionat pachete ale actionarilor minoritari pentru 7,1 miliarde de euro. Dupa spusele oficialilor care au dorit sa-si pastreze anonimatul, varianta listarii simultane la bursa din Bucuresti si pe o piata externa va fi cea mai probabila.
AVANTAJE. Actionarii minoritari ar fi avantajati de o listare dubla, intrucat bursa din Romania ofera cresteri de pret spectaculoase, in timp ce pietele de capital din exterior pot asigura sumele necesare unui exit. "Piata interna nu poate raspunde la nivel cantitativ tranzactionarii actiunilor Orange, dar ar putea sa evalueze titlurile operatorului de telefonie mobila mai bine decat investitorii externi. Bursa romaneaca poate fi o referinta valorica pentru o listare in exterior", au mai adaugat sursele mentionate.
Citește pe Antena3.ro