x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Orsova, orasul afacerilor ilegale

Orsova, orasul afacerilor ilegale

24 Aug 2004   •   00:00

Printr-o manevra abuziva si sfidand legea, directorul general al companiei de utilitati locale Orsova a tarat societatea publica intr-o asociere ilegala cu un off shore - Granbridge Capital Limited - si firma Ager Leasing, cu sediul in zona libera Giurgiu.

CATALIN BUDESCU

Scopul a fost infiintarea unei societati comerciale, Cogenerare SA, la care cele doua firme controleaza 95%, iar compania locala de utilitati ofera totul, dar nu are nimic.

SC Cogenerare Orsova SA este o societate care s-a constituit fara aprobarea Consiliului Local, ci doar prin vointa proprie a directorului general si a Consiliului de Administratie al companiei de utilitati SCGCL Orsova. Consiliul Local al municipiului Orsova (care a votat impotriva acestei asocieri) este cel care, conform legii, are toate drepturile si obligatiile asupra societatii locale de utilitati. Nu a contat absolut deloc ca directorul local nu avea voie sau ca nu putea legal sa aprobe asocierea cu firmele Granbridge si Ager, ci dimpotriva, conform Oficiului Registrului Comertului, de pe langa Tribunalul Mehedinti, noua firma era deja inscrisa in Registrul Comertului, fiind in functiune chiar si fara aprobarea autoritatilor locale.

INGINERIA. Aportul actionarilor la constituirea capitalului social al noii societati este: Consiliul Judetean Mehedinti - 3%, SCGCL Orsova - 1%, Granbridge Capital Limited - 25%, Flaps Sa - 1% si Ager Leasing - 70%. Deja infiintata, noii actionari ai firmei s-au gandit totusi ca in circa 30 de zile sa ceara si acordul actionarului majoritar al SCGCL - adica Consiliul Local al orasului. Pana una-alta insa, sediul societatii o fost stabilit la sediul SCGCL, obtinerea tuturor avizelor si licentelor de functionare a cazut tot in sarcina SCGCL, dar in numele si pentru nou aparuta Cogenerare Orsova, toate cu scopul de a reintroduce contorizarea agentului termic si a apei calde in oras. Numai ca in cadrul sedintei Consiliului Local al municipiului Orsova, dupa prezentarea punctelor de vedere ale consilierilor locali, acestia au cazut de acord ca asocierea, nu este absolut deloc in favoarea cetatenilor orasului si a intereselor locale. Asadar, dupa supunerea la vot, a rezultat ca 11 consilieri s-au impotrivit initiativei firmei Ager, trei s-au abtinut, iar unul sigur a votat pentru. Astfel, hotararea de asociere a fost respinsa, iar, logic si legal, infiintarea Cogenerare Orsova nu mai avea cum sa aiba loc. Nu insa si pentru interesele ascunse ale celor din Consiliul de Administratie al companiei publice de utilitati, care, desi nu aveau nici cel mai mic drept legal, au constituit impreuna cu celelalte firme noua societate.

CE SPUN CONSILIERII. Majoritatea consilierilor locali au acuzat legalitatea asocierii. "Actul reprezinta o manipulare grosolana din urmatoarele motive: SC Cogenerare Orsova este o societate care se constituie folosind in principiu patrimoniul SCGCL-ului, in care Primaria Orsova are peste 95% actiuni, si serviciile publice, pe care Primaria Orsova are obligatia sa le ofere locuitorilor sai. Toate acestea se preiau in mod gratuit, fara licitatie, cum ar fi legal, iar Primaria Orsova cedeaza societatii mai sus mentionate un patrimoniu si servicii foarte importante, esentiale pentru locuitorii Orsovei, fara a detine nici un control ulterior. Practic, controlul total va fi detinut, cum se mentioneaza in protocolul de colaborare, in proportie de 95% de doua societati. Ager Leasing, care detine 70% si isi are sediul in Zona Libera Giurgiu si despre care nu se stie cine sta in spatele acesteia, deoarece intrarile si iesirile fluxurilor de capital intr-o societate inscrisa in zona libera sunt greu de controlat, la fel si profitul, si Granbridge Capital Limited, care detine 25% si care este inscrisa si ea intr-un "paradis fiscal". Despre felul in care se atrag cele 25 milioane de euro se spune ca ar fi necesare pentru realizarea obiectivului propus - reabilitarea sistemelor de transport, productie si distribuire a energiei termice - nu se mentioneaza prea multe lucruri concrete. Practic, actiunile Cogenerare vor fi in mana unor persoane care nu au nici un interes pentru locuitorii municipiului, iar profiturile realizate vor intra in buzunarele acestora…", a declarat public unul dintre consilierii locali.

RELATII

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) va achizitiona 1.500 de autoturisme Dacia, in sistem de leasing financiar, contract incheiat cu nimeni alta decat una dintre firmele bagate in scandalul de la Orsova, si anume Ager Leasing din Giurgiu. Astfel, Politia Romana "va scoate" din bugetul institutiei circa 13,25 milioane euro. "Este vorba, in principal, de autoturisme Logan si Solenza", a declarat directorul executiv al grupului Ager, Daniel Savin. Principalul actionar al Ager Leasing este Mihail Bogdan Savin, cu 64,4% din actiunile societatii, si compania Ager Licensing - 35,5%. Grupul Ager a fost axat initial doar pe domeniul IT&C. Activitatea initiala a inceput in 1995, prin infiintarea companiei Ager Business Tech. Celelalte firme componente ale grupului sunt: Ager Business Solutions, Ager Leasing, Imager, lantul de magazine Idea Zone si FIT Distribution.

LA PARCHET

Toata afacerea a ajuns de curand si la Parchetul de pe langa Judecatoria Orsova, la initiativa primarului municipiului, Constantin Negulescu. Acesta a sesizat toate ilegalitatile si asocierea constituita fara vreo forma legala si lovita in fond de nulitate a SC Cogenerare Orsova. Afacerea, mai mult decat paguboasa pentru Consiliul Local al orasului, i-a oferit firmei Ager Leasing patrimoniul SCGCL, in care Primaria Orsova are peste 95% din actiuni si intreaga gama de servicii publice pe care Primaria are obligatia sa le ofere locuitoriilor orasului. Profiturile realizate de noua societate intra in buzunarul noilor actionari si in nici un caz in cele ale Primariei Orsova, asa cum ar fi legal si normal.
×