x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Otelul si telefonia, cele mai profitabile

Otelul si telefonia, cele mai profitabile

de Adrian N. Ionescu    |    29 Oct 2005   •   00:00
Otelul si telefonia, cele mai profitabile

Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a dat premiile pe 2004 atat membrilor proprii, cat si marilor companii.

Ispat Sidex Galati, Orange Romania si Mobi Fon au fost cele mai profitabile firme mari in anul 2004, detronand astfel ocupantele primelor locuri de anul trecut - Luxten Lighting Company, din Timisoara, Alcatel Network Systems Romania, din Timisoara si Spedition UMB, din Podu Turcului (Bacau). Fruntasele topului la categoria companii mari, Ispat Sidex Galati, Orange Romania si Mobi Fon au raportat niveluri ale profitului de 13.745,8 miliarde lei vechi, 9.748 miliarde lei si respectiv 8.150 miliarde de lei. Cele mai profitabile intreprinderi mari au avut un profit de peste 30.000 miliarde lei vechi.

Anul trecut, cele mai mari intreprinderi mijlocii, dupa criteriile topului CNIPMMR, au fost BCR Leasing, din Bucuresti, cu un profit brut de 211,2 miliarde lei. Locul secund a fost adjudecat de Datatim, din Timisoara, cu 201,4 miliarde lei, iar firma Hungastro Sfantu Gheorghe a pierdut o pozitie fata de anul trecut, situandu-se pe locul trei, cu un profit brut de 178,5 miliarde lei.

MICILE PREMIANTE. Primele locuri in randul intreprinderilor mici sunt ocupate de firmele Fortum Engineering Romania, din Capitala, cu un profit brut in 2004 de 187,2 miliarde lei, Metal Galati, cu un profit brut de 182,9 miliarde lei si Winmarkt Bucuresti, care isi pastreaza pozitia detinuta in editia de anul trecut a topului, cu 157,4 miliarde lei. Vest Trade & Consulting, din Bucuresti, a ocupat primul loc la categoria microintreprinderilor, cu un profit brut de peste 235 miliarde lei, urmata de doua firme de asemenea din Bucuresti - TFM si Francredit, cu un profit brut de 234,2 miliarde lei si, respectiv, 204,9 miliarde lei.

CRITERIILE. In algoritmul clasificarii au fost luate in consideratie profitul brut, numarul mediu de salariati si cifra de afaceri, datoriile restante la bugetele publice trebuind sa nu depaseasca 10% din cifra de afaceri. S-au mai acordat premii speciale: pentru investitii in modernizarea tehnologiilor de bauturi spirtoase, conform cu standardele UE (Prodal 94), pentru cea mai buna firma de servicii si comert dotata cu laborator (Nitech).

"Firmele mici si mijlocii reprezinta 85% din sectorul privat din Romania. Acest top arata gradul de performanta al acestui sector in anul 2004", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
×
Subiecte în articol: economic miliarde profit brut