Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut Guvernului să plătească de la buget despăgubirile pe care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a fost obligată în instanţă să le achite deponenţilor FNI. Însă Executivul a refuzat această cerinţă, în prima fază a negocierilor, motivând că CNVM este autoritate independentă şi trebuie să îşi asume aceste plăţi, au declarat surse participante la negocieri, pentru Mediafax.
“Fondul Monetar Internaţional a cerut ca statul să suporte plata despăgubirilor către deponenţii la FNI impuse Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, invocând că bugetul acestei instituţii nu permite efectuarea unor astfel de plăţi”, au declarat sursele citate.
Însă Guvernul consideră că, aşa cum statutul de structură independentă a blocat tăierea salariilor pentru angajaţii CNVM, acelaşi statut atrage şi obligaţii, precum respectarea deciziilor instanţei judecătoreşti, susţin sursele citate de Mediafax.
Problemele sunt însă foarte complicate. În toamna anului trecut, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a fost obligată prin sentinţă definitivă şi executorie emisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să achite despăgubiri către cei 130.798 de reclamanţi în dosarul FNI. Suma exactă nu a fost însă calculată, însă este estimată undeva la 50-60 de milioane de euro, cu mult peste bugetul comisiei, care aşteaptă o soluţie din partea Guvernului.
Pe de altă parte, obligaţiile de plată ale CEC Bank faţă de deponenţii FNI au fost preluate în 2001 de AVAS. Din acest motiv, AVAS are conturile blocate de foştii deponenţi FNI, iar miercuri, Executivul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, că toate cheltuielile de funcţionare şi de personal ale AVAS, inclusiv cele pentru reprezentarea României în faţa Curţii de Arbitraj, vor fi asigurate integral de la bugetul de stat.