x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Patriciu a primit banii pentru acţiunile Rompetrol

Patriciu a primit banii pentru acţiunile Rompetrol

06 Sep 2007   •   00:00

O parte din banii pe care omul de afaceri Dinu Patriciu i-a obţinut din tranzacţia cu compania KazMunaiGaz din Kazakhstan au fost deja incasaţi, diferenţa urmănd să intre in proprietatea preşedintelui Rompetrol Group după avizul Comisiei Europene.

O parte din banii pe care omul de afaceri Dinu Patriciu i-a obţinut din tranzacţia cu compania KazMunaiGaz din Kazakhstan au fost deja incasaţi, diferenţa urmănd să intre in proprietatea preşedintelui Rompetrol Group după avizul Comisiei Europene.

"O parte din bani s-au incasat, iar restul va fi transferat după primirea avizului Comisiei Europene, estimat să fie acordat intr-un intervalul cuprins intre 45 şi 60 de zile", a declarat Dinu Patriciu, la un seminar pe teme energetice.

El nu a precizat suma incasată, menţionănd doar că o parte din banii pe care ii va obţine in urma afacerii vor fi alocaţi extinderii Rompetrol. Omul de afaceri ar putea incasa 2,16 miliarde de dolari sau 1,72 miliarde dolari, dacă sunt scăzute datoriile grupului Rompetrol.


DĂRI. Intrebat dacă va achita impozit in Romănia pe sumele incasate din tranzacţia cu KazMunaiGaz, Patriciu a răspuns că nu va plăti, intrucăt afacerea a fost incheiată intre o companie elveţiană şi una olandeză, in care statul romăn nu a avut nici o implicare.

Compania Rompetrol Holding, din Elveţia, deţinută Patriciu, a văndut la 24 august companiei KazMunaiGaz o participaţie de 75% din acţiunile The Rompetrol Group, inregistrat in Olanda. Grupul a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari.

Totodată, Patriciu a spus că nu au existat presiuni politice in realizarea tranzacţiei cu compania din Kazahstan, dar prin această afacere, care permite deschiderea spre alte surse de aprovizionare cu petrol, se susţine şi strategia energetică elaborată de Ministerul Economiei şi Finanţelor. El a afirmat că in acest an nu s-a intălnit cu preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev.
De asemenea, omul de afaceri a apreciat că propunerea ministrului Economiei, Varujan Vosganian, de a infiinţa o companie integrată de electricitate, deţinută de stat, este "o idee proastă", intrucăt statul ar trebui să privatizeze toţi producătorii de energie.

Rompetrol, cercetat la sănge

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare va analiza toate momentele in care acţiunile companiilor din grupul Rompetrol au oscilat foarte mult in intervale mici de timp. Dacă va fi cazul, tranzacţiile respective vor fi investigate. Potrivit Gabrielei Anghelache, preşedintele CNVM, se vor investiga numai dacă respectivele suspiciuni sunt legate de un eveniment. "Am solicitat Direcţiei Supraveghere să vadă momentele in care au fost variaţii mari de preţ. Vom vedea dacă este cazul să investigăm tranzacţiile de atunci, dacă variaţiile se leagă de un anumit eveniment. Nu putem să investigăm tranzacţiile pe tot anul. Nu are rost. Investighezi atunci cănd ai un semnal", a completat Anghelache.

Investigaţiile derulate de CNVM in privinţa vănzărilor din datele de 24 şi 27 august cu acţiuni Rompetrol Rafinare, Rompetrol Well Services şi Rafinăria Vega au arătat că nici un investitor nu a beneficiat de informaţii din interior pentru a le putea valorifica pe piaţa de capital.
Â

×
Subiecte în articol: economic rompetrol patriciu