x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Patronatele vor introducerea salariului minim pe oră

Patronatele vor introducerea salariului minim pe oră

de Elena Stan    |    22 Sep 2011   •   21:00
Patronatele vor introducerea salariului minim pe oră

Reprezentantii confederatiilor pa­tro­na­le au propus, ieri, ministrului Muncii, Sulfina Barbu, introducerea unui salariu minim pe ora si a unei prime in cazul salariilor sub 1.000 de lei, pentru care sa se plateasca doar CAS.

"Cele doua propuneri se refera la in­troducerea unui salariu minim pe ora care sa inlocuiasca salariul minim pe economie si a carui valoare ar fi in pre­zent la aproximativ patru lei si in­troducerea unor prime cuprinse intre 100 si 300 de lei care sa fie acordate sa­lariatilor din privat ce au venituri sub 1.000 de lei, pentru a creste pute­rea de cumparare a acestora. Pa­tro­natele au precizat ca pentru aceasta prima urma ca angajatorul sa pla­teas­ca doar CAS", a declarat Florian Costache, presedintele Consiliului Economic si Social (CES), dupa dis­cutiile de la Ministerul Muncii cu re­prezentantii patronatelor.

Sindicalistii nu sustin insa pro­punerile patronatelor. "Introducerea salariului minim pe ora inseamna majorarea profitului patronilor si un risc privind exploatarea lucratorilor", a explicat presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu (foto). Liderul sindical a precizat ca reprezentantii pa­tro­na­telor care au facut aceasta pro­pu­­nere privind introducerea salariului minim pe ora nu cunosc legea si ca, de fapt, prin aceasta pro­punere ei nu urmaresc decat sa-si majoreze si mai mult profitul. "O astfel de ma­sura va aduce la disperare niste oameni. Exista riscul exploatarii sa­la­riatilor", a sustinut Hossu.

Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), a cri­ticat propunerea patronatelor pri­vind introducerea primelor in sectorul privat pentru salariile mai mici de 1.000 de lei, precizand ca in acest fel angajatorii nu fac altceva decat sa in­cerce sa gaseasca solutii pentru fi­delizarea salariatilor. Acesta a mai spus ca salariul minim din Romania ar trebui sa fie legat de cosul minim de consum, iar ultimele evaluari in­dica faptul ca valoarea acestuia ar trebui sa fie de 900-920 de lei.

Vicepresedintele Consiliului Economic si Social, Dragos Mihalache, a explicat ca salariul minim pe ora va fi un indicator de referinta si va da posibilitatea salariatilor sa lucreze pentru mai multi angajatori. Dan Gheorghiu, presedintele Federatiei Patronale Concordia a adaugat ca noul ministru al Muncii urmeaza sa ia o decizie si in legatura cu numirea reprezentantilor societatii civile in CES, aceasta trebuind sa fie validata si de catre premier.

×