x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PE BANDĂ RULANTĂ/70.000 de şomeri în textile şi mobilă

PE BANDĂ RULANTĂ/70.000 de şomeri în textile şi mobilă

de Elena Stan    |    09 Dec 2008   •   00:00
PE BANDĂ RULANTĂ/70.000 de şomeri în textile şi mobilă

Scăderea cererii la export pentru textilele şi mobila fabricate la noi în ţară va duce la închiderea fabricilor. Specialiştii estimează că până în luna martie vom avea cu 70.000 de şomeri mai mult.

Peste 40.000 angajaţi din industria textilă, respectiv 15%-20% din numărul total al salariaţilor, riscă să fie disponibilizaţi anul viitor, ca urmare a scăderii exporturilor, iar multe firme iau în calcul renunţarea la producţie. “Estimările noastre cele mai optimiste arată că anul viitor producţia de lohn va scădea cu 15%-20%, ca urmare a reducerii cererii de pe pieţele din străinătate afectate de situaţia financiară actuală. Din informaţiile pe care le avem de la cei din industrie, există riscul reducerii, în 2009, a numărului de angajaţi cu 40.000 de persoane”, a declarat Maria Grapini, preşedintele Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei (FEPAIUS). Cele mai afectate de criza economică vor fi fabricile de îmbrăcăminte, deoarece realizează cea mai mare parte a activităţii de lohn, care a reprezentat circa 60% din totalul producţiei de anul trecut.

Numărul angajaţilor din industria textilă a scăzut de la 342.000, cât era la finele lui 2007, la 312.000, la finele lunii iulie. În ultimii patru ani valoarea producţiei în industria textilă a scăzut cu 56%, ajungând la 8,5 miliarde lei în 2007.

FALIMENT
Majoritatea firmelor româneşti nu au primit contracte pentru producţia în lohn pentru anul viitor, ceea ce va duce la falimentarea mai multor producători. “Producătorii sunt îngrijoraţi şi în acest moment analizează posibilitatea închiderii pe plus a afacerii. Eu, personal, intenţionez să analizez situaţia celor cinci firme din grupul Pasmatex pe care îl deţin, iar dacă voi ajunge la concluzia că, în condiţiile economice actuale, produsele nu pot fi competitive şi nu am fonduri pentru a continua investiţiile, mă gândesc să închid şi să încep o nouă afacere”, a spus Grapini. Acesta a spus că problema reducerii cererii de produse realizate în lohn nu va putea fi rezolvată de crearea propriilor branduri.

“Pentru a putea să te impui pe piaţă cu propriul brand ai nevoie de cel puţin cinci-zece ani, astfel că producătorii merg în paralel cu producţia de lohn”, a explicat Grapini. Deşi consumul se va reduce cu 10% – 15%, industria nu va fi afectată, deoarece în România consumul mediu anual pe cap de locuitor se ridică la 80 euro, mult sub nivelul ţărilor din Vest, unde pentru produsele textile şi confecţii se cheltuiesc între 1.200 şi 1.500 euro anul pe cap de locuitor.

 

30.000 de şomeri în industria lemnului

Criza economică va afecta şi industria lemnului, de unde vor fi disponibilizaţi 30.000 de oameni din cauza falimentelor înregistrate în rândul producătorilor de mobilă. “Cel puţin 10 mari producători de mobilă au intrat în faliment în ultima perioadă, iar numărul şomerilor din industria lemnului va ajunge în martie la 30.000”, a spus Vasile Bădică, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Lemnului (FSIL). Numărul angajaţilor din industria lemnului a scăzut în ultimele trei luni cu 15.000, ajungând la 150.000 la sfârşitul lunii noiembrie. Bădică estimează că numărul de salariaţi din sector va scădea şi mai mult până în luna martie, când va ajunge la circa 135.000 de angajaţi.

×
Subiecte în articol: economic industria