x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrol contra hrana

Petrol contra hrana

31 Oct 2005   •   00:00
Petrol contra hrana

  • Hodorkovski de Romania

    de Adrian N. Ionescu
    Rapoartele oferite investitorilor straini de firmele specializate fac inventarul scenariilor plauzibile, legate de acuzatiile aduse conducerii Rompetrol. Dintre scenarii se evidentiaza cel al lectiei pe care Procuratura ar vrea s-o dea Guvernului, in contextul restructurarii Justitiei.

    Investitorii straini urmaresc cu atentie evolutia anchetei Parchetului privind presupusele ilegalitati ale conducerii Grupului Rompetrol. Subiectul ocupa un spatiu larg intr-un raport privind sectorul energetic romanesc, distribuit la a cincea Conferinta Financiara si de Investitii pentru Europa de Sud-Est, organizata saptamana trecuta de Euromoney la Dubrovnik, Croatia.

    La conferinta au participat lideri-cheie din domeniul financiar european.

    SCENARIUL NEUTRU. Privind ancheta Rompetrol, "cel mai neutru scenariu din punct de vedere politic spune ca Parchetul vrea sa dea o lectie Guvernului, ca parte a disputei privind restructurarea sistemului juridic", se mentioneaza in "Romania Energy Report" al IntelliNews - ISI Emerging Markets, divizia de analiza a Euromoney.

    "Faptul ca Tribunalul a respins cererea procurorilor (de a-l aresta pe Dinu Patriciu, presedintele Grupului Rompetrol - n.r.) nu este neaparat o dovada a independentei sale, ci mai degraba o dovada ca dosarul nu a fost completat cum se cuvine", conform raportului Itews, ai carui autori sintetizeaza opiniile unor surse de incredere.

    "SCENARIUL PATRICIU". IntelliNews rezuma alte trei scenarii, denumite conform perspectivei din care sunt intocmite. Potrivit "Scenariului lui Patriciu", grupurile de interese reprezentate politic de fostul consilier Ioan Talpes (al fostului presedinte Iliescu) ar fi convins procurorii sa actioneze impotriva Rompetrol.

    "Presedintele Rompetrol pretinde ca este in posesia unei scrisori trimise anul trecut de Talpes unor oficiali SUA, in care spune ca firma turca Akmaya ar fi interesata sa preia Rafinaria Petromidia in cazul in care contractul de privatizare cu Rompetrol ar fi anulat", se arata in raportul IntelliNews. Producatorul de drojdie Akmaya a mai fost implicat intr-o incercare esuata de privatizare a rafinariei.

    Se mai aminteste ca "acelasi Talpes a supervizat un raport critic privind presupuse fraude ale Rompetrol".

    SCENARIUL HODORKOVSKI. "Scenariul Hodorkovski" sustine ipoteza ca presedintele Basescu si consilierul sau Theodor Stolojan ar fi initiat hartuiala juridica. Ipoteza, avansata de partidul de opozitie PSD, "a fost respinsa cu putere de Patriciu si de primul ministru Tariceanu", Patriciu fiind perceput ca un adept al unei apropieri de PSD, ceea ce ar dauna aliantei liberalilor cu PD. Raportul aminteste si de aluziile lui Stolojan privind liderii liberali care ar avea avantaje de pe urma "unor anumite companii", referindu-se la Rompetrol.

    Hodorkovski este actionarul principal al fostului mare concern petrolier rus Yukos. Hodorkovski este intemnitat, iar cele mai importante active ale Yukos au fost preluate de o firma de stat rusa, cvasinecunoscuta.

    In fine, mai exista si un "scenariu nul", potrivit caruia ancheta este rezultatul activitatii curente a Parchetului, pus la grea incercare de complexitatea structurii Rompetrol, a privatizarii Petromidia si a transformarii datoriilor acesteia in obligatiuni foarte banoase pentru Guvern.

    DAUNE. Oficialii Rompetrol invoca daune de sute de milioane de dolari, provocate de felul in care s-a desfasurat ancheta si mai ales din cauza retinerii din luna mai a lui Dinu Patriciu, considerata abuziva. Potrivit acestuia, daunele provin atat din scaderea actiunilor Rompetrol Rafinare (Petromidia) la Bursa, cat si din nerealizari ale unor contracte din cauza incertitudinii resimtite de partenerii externi ai grupului privind viitorul acestuia.

    Spre sfarsitul lunii iunie, Agentia de evaluare Standard & Poor’s (S&P) a reafirmat ratingul (calificativul) "B minus" acordat companiei petroliere Rompetrol, cu tot cu "perspectiva negativa", scotand totusi calificativul din regimul de supraveghere. Agentia Fitch a avertizat, la randul sau, ca de rezultatul procesului depinde eventuala scadere a calificativului, sporind astfel incertitudinea in randul investitorilor.

    DISCUTII. Reprezentantii actionarilor The Rompetrol Group NV, inregistrat in Olanda, vor incepe in curand discutiile cu cei din Ministerul Finantelor privind rezolvarea pe cale amiabila a problemei daunelor, potrivit vicepresedintelui Rompetrol, Philip Stephenson. "Ambele parti manifesta dorinta de a discuta subiectul si suntem in corespondenta cu Ministerul Finantelor", a spus recent Stephenson.

    The Rompetrol Group NV detine Rompetrol Rafinare si a depus o notificare de disputa impotriva statului, pentru violarea drepturilor sale acordate de tratatul romano-olandez de protejare a investitiilor. Apropiindu-se termenul pana la care Guvernul trebuie sa dea un raspuns, partile implicate isi lasa loc de negociere.

    Altfel Rompetrol ar putea muta "speta" la Curtea de arbitraj a Bancii Mondiale de la Washington, pentru a-si recupera sutele de milioane de dolari pierdute.

    PERFORMANTE
    La 31 mai, actiunile Rompetrol Rafinare s-au prabusit la Bursa de la valoarea din 24 ianuarie de 1.250 lei vechi/ actiune pana la 725 lei/ actiune. Abia la 26 octombrie pretul unei actiuni Rompetrol a atins vechea valoare.
    Recuperarea s-a datorat performantelor financiare foarte bune, inregistrate ca urmare a fructificarii investitiilor in tehnologie moderna, dar si a circumstantelor favorabile ale scumpirii carburantilor. Fosta Petromidia din urma a obtinut in primele noua luni ale anului un profit net de 108 milioane de dolari, fata de o pierdere de 17 milioane de dolari in perioada similara a anului trecut. Cresterea este semnificativa chiar daca se ia in calcul faptul ca, pentru 2005, dar nu si pe 2004, raportarea este facuta incluzand alte trei entitati din grup, pe care rafinaria le detine direct.
    Secretul Rafinariei Rompetrol este prelucrarea pana la produse cu standarde europene a unui titei slab calitativ.
    ×
    Subiecte în articol: economic rompetrol